Amb puntualitat gairebé godellana (30 minuts de retràs), va tenir lloc a les Escoles del CEIP Cervantes, el sopar – homenatge al nostre Taller, amb el que la Coordinadora d’Escoles en Valencià de l’Horta-Nord va encetar els actes de les XXVIII Trobades a la nostra comarca. Abans ja s’havia inaugurat al Centre Cultural “Xicranda” l’exposició sobre Carles Salvador, pioner de l’ensenyament de la nostra llengua “En temps difícils”. També es poden admirar els cartells de les Trobades.
Amb una bona assistència, que comptava amb els representants de les escoles que hi participen, autoritats locals, entitats col·laboradores, i una nombrosa representació del Taller d’Història Local de Godella, va fer una breu intervenció de benvinguda el Joan Cardo, membre de la Coordinadora local de les Trobades, encoratjant-nos a mamprendre el sopar, per a després realitzar tots els parlaments. La veritat és que amb la panxa plena sempre guanyen els continguts dels discursos. No sé si passa el mateix amb la capacitat de recepció dels oients…
Les taules estaven parades amb tot un assortiment d’entremesos abundants i sucosos, i el personal va donar compte de totes les viandes, regades amb les begudes més adients (vi, cervesa, refrescos… aigua?). Després els dolços, la mistela, etc… Tot molt ben presentat, com donen fe les fotos de les taules, i ben servit, del que dóna fe un servidor.
I ja passàrem a continuació, sense més preàmbuls, a l’acte protocol·lari del lliurament del guardó. De nou va prendre la paraula el Joan Cardo, que va presentar el President de la Coordinadora de l’Horta-Nord, Àngel Martin, del poble veí de Burjassot, que va agrair tota la col·laboració de les entitats del nostre poble, per a que aquestes Trobades foren tot un èxit de participació i d’assistència del públic, com ja ho van ser les que es van celebrar al nostre poble l’any 2003.
Després va prendre de nou la paraula el nostre paisà, Joan Cardo, que va fer un parlament força emotiu sobre la fundació del Taller d’Història, del que ell mateix va participar. Ens va parlar d’aquelles reunions que els semblaven clandestines “a les golfes” de “Villa Eugenia”, i alguns dels esdeveniments que van tenir lloc en aquell 1994 (la victòria electoral de Nelson Mandela A Sudàfrica, el rècord de l’hora de Miguel Indurain, la inauguració del Channel-Tunel entre Anglaterra i Europa, i el naixement de la seua filla).
Aleshores, va ser requerit a l’escenari el President del THLG, Josep Vicent López que, visiblement emocionat, va voler compartir el guardó (Un dibuix d’Andreu Alfaro) amb tots els col·laboradors de l’entitat, que aporten el seu esforç de manera altruista, a una tasca que moltes vegades resta anònima, però que és important pel funcionament del nostre Taller. Va demanar l’ajut de tots aquells que s’hi identifiquen amb la recuperació de la nostra història, que és tan important per veure on ens dirigim i com volem que siga el nostre futur. Al final del seu parlament va dir que aquest guardó se’l mereixia més encara l’entitat que l’havia lliurat, doncs, la seua tasca ha estat una mena de resistència numantina, davant de totes les agressions que any rere any va sofrint la nostra llengua a càrrec d’aquells que haurien d’ésser els seus principals impulsors.
Després de les paraules del President del Taller, i del lliurament del guardó, va prendre la paraula Vicent Moreno, President d’Escola Valenciana, que va donar les gràcies a les autoritats locals pel suport a tots els actes programats, així com als col·laboradors d’aquestes Trobades. Ens posa una mica al corrent d’on tindran lloc les properes, i va convidar als presents a apropar-se a unes altres comarques, una bona ocasió per conèixer el País i gaudir d’aquests actes que fan que ens puge la moral i l’autoestima com a poble.
Va tancar el torn de les intervencions l’alcaldessa de Godella, Eva Sanchis, que s’ha bolcat amb els organitzadors per a facilitar els actes, i que va tenir unes paraules de recolzament envers la tasca que fa el nostre Taller d’Història. Va dir que potser no es reconeix en el present, encara que les coses ja van canviant, però que les generacions que vindran de ben segur que li trauran profit a tota aquesta memòria històrica del nostre poble, que en unes altres circumstàncies s’hagués perdut per sempre.
Per finalitzar la vetllada, el grup “La Douche” ens va interpretar uns quants temes de “blues” amb arrels poètiques de casa nostra, i uns altres de la seua pròpia collita que, potser el local tancat i reduït, va fer que no ressaltaren el que mereixien, però que va deixar palesa la seua qualitat.
–Godella (l’Horta), 17 d’abril del 2015–
***
TAMBÉ PODEU CONSULTAR-HO ACÍ:
WEB DE L’AJUNTAMENT DE GODELLA
BLOG “L’ÚLTIM TRENET A LA MEDITERRÀNIA”