Crónica i fotos de Jordi V. Durà:

Dissabte 15 de juliol de 2023; set de la vesprada; carrer de Santa Teresa al barri de Socusa de Godella; una vesprada habitual d’estiu, una calor sufocant. Encetem la Passejada Cultural, una activitat més de les del Festival Internacional Residències Música de Cambra de Godella en la seua XV edició. Conjunció de música i història. Josep Vicent López, president del Taller d’Història Local i el grup musical, instruments de vent, L1 Brass Quintet ens transportaran per un itinerari històric (plaça de l’Horta, barri del Pensament, Parc del Clot de Barrabàs i finalment l’Ermita del Salvador) i musical (peces clàssiques i modernes – Ennio Morricone, Beatles…) que faran oblidar als assistents la calorada. Hem conegut de les paraules de Josep Vicent López quan, com i per què Godella va créixer per aquests indrets. Hem gaudit de la sonoritat musical d’aquestes places i carrers gràcies a l’excel·lent repertori executat pel quintet L1 Brass. Ha valgut la pena.

***

***

El nostre local romandrà tancat al públic a partir del proper dilluns 17 de juliol, amb motiu de les vacances d’estiu. Tornarem a obrir el dimecres 13 de setembre, i està previst en aquell mateix dia, la celebració de la reunió ordinària de la Junta Directiva del Taller.

Us desitgem un bon estiu.

***

El proper dissabte, 15 de juliol, dins de la XV Edició del Festival Internacional Residències de Música de Cambra de Godella, està programada una passejada cultural-musical pel nostre poble, que comptarà amb la participació del Taller d’Història Local de Godella, a càrrec del nostre President Josep Vicent López, i diverses actuacions musicals del grup “L1 Brass Quintet”.

La trobada tindrà lloc a les 18,45 hores del dia esmentat, davant del Centre Ocupacional “Koynos”. Podeu consultar el croquis, on es detallen els punts principals de la passejada:

Per a tots els interessats, ací podeu accedir a la programació del Festival, organitzat per l’Associació d’Amics per la Música de Cambra a Godella:

https://musicacambragodella.es/festival-23/

***

Portada del llibre

Us presentem de nou un altre llibre dels que hem digitalitzat darrerament, i que considerem d’importància per a tots els socis i simpatitzants del nostre Taller, que els interesse la història del nostre poble.

Es tracta del llibre “El escultor Ignacio Pinazo Martínez”, apunts biogràfics de l’insigne artista, a càrrec de Ricardo García de Vargas, Cronista oficial de Godella, amb pròleg de José Ombuena, que es va publicar l’any 1971, amb el patrocini de l’Ajuntament del nostre poble.

Ací podeu accedir a la publicació en format “pdf”:

Esperem que us agrade.

***

Portada del Cantals nº 41

Anunciem la publicació del Cantals nº 41, on podeu trobar un grapat d’articles interessants, i també la ressenya de les activitats on ha participat el nostre Taller d’Història els darrers mesos, així com “El racó del President” i un catàleg de les nostres publicacions.

Ací podeu accedir al “pdf” de la revista:

***

Portada del llibre

Reprenem avui la publicació al nostre web, dels llibres que han estat digitalitzats darrerament pel nostre Taller, sobretot d’aquells que puguen interessar als nostres socis, i també a totes les persones interessades en la història del nostre poble.

En aquesta primera ocasió, ho fem amb “El Patrimonio Arqueológico de Godella”, de Guillermo Pascual i Carmen Ballester, publicat per l’Ajuntament l’any 1998, un estudi que havia estat premiat amb la III Beca d’Investigació Històrica de l’Ajuntament de Godella.

Esperem que us agrade, i volem anunciar-vos que continuarem publicant altres treballs que hem digitalitzat, i que n’estem ben segurs de que seran d’interés per tots vosaltres.

Ací podeu accedir al llibre en pdf:

***

Des del Taller d’Història Local de Godella, us volem desitjar un nou any ple de ventures i de bon rotllo. Que les darreres penúries (pandèmies, mancances, guerres…) resten, d’ara en avant, com a coses del passat, que no calen ésser reviscudes mai més.

TALLER D’HISTÒRIA LOCAL DE GODELLA

Felicitació nadalenca del THLG

Des del Taller d’Història Local de Godella volem acomiadar aquest any, agraïnt el vostre suport i destitjant-vos un Bon Nadal, tot i esperant comptar amb tots vosaltres al llarg del 2023. Esperem que aquesta nova normalitat, que hem assolit després de la pandèmia, es consolide definitivament. Moltes gràcies a totes i a tots!

LA JUNTA DIRECTIVA

Acte del lliurament

El passat diumenge 11 de desembre, a les 19 hores, es va lliurar el XIé Guardó “El Poblet” al Teatre “Capitolio” de Godella. Aquesta distinció, que lliura el Grup de Danses homònim, distingeix cada any a persones o entitats que s’hagen destacat pel seu compromís amb la cultura i la vida social en general del nostre poble. En aquesta ocasió es va atorgar a Vicent Senent Valls, gran prohom de la cultura i la història, que va fomentar des de la seua faceta de professor. A més a més, va estar el principal impulsor del Taller d’Història Local, que va fundar al costat d’altres persones.

Va estar presentat per Agustí Ferrando Sancho, que va fer una breu aproximació a la personalitat del Vicent, tant a l’aspecte personal com acadèmic. Després, el Grup de Danses “El Poblet” ens va oferir una mostra de cants i balls populars a càrrec d’alguns dels seus integrants, amb l’acompanyamet del magnífic grup de corda, i amb la gran personalitat artística i humana del seu president, Josep Aparicio “Apa”, que va lliurar a continuació l’esmentat guardó a Vicent Senent, que va rebre una gran ovació del públic assistent.

Vicent Senent agraïnt la concessió del guardó

A continuació, el guardonat va fer un discurs magistral, fent un repàs basat, sobretot, en les seues experiències pedagògiques com a professor de la Història d l’Art, i dels seues viatges pertot arreu del món, que sovint aprofitava després per fer més amenes les seues classes. Molts dels que escoltàrem el seu discurs vam sentir enveja per no haver tingut l’ocasió de gaudir del seu mestratge. També ens va sorprendre quan ens va parlar de la seua gran aficció a la música en general, especialment a la popular, i encara més a les flautes de canya, com ell va dir, sense cap component que no vinga directament de la terra. Ens va parlar amb passió de la seua recerca d’aquests instruments per diversos continents, com ara Amèrca, Àfrica, Europa i Àsia. Ja per concloure, va agrair al Grup de Danses la seua distinció, i també a totes les persones que han col·laborat amb ell al llarg de la seua trajectória professional i vital.

El Grup de Danses “El Poblet”, amb tots els participants a l’acte, van ser els encarregats de concloure’l.

¨¨

¨Conclussió de l’acte

Passejada cultural (Pl. Sta. Magdalena Sofía)

El passat dissabte, 26 de novembre, va tenir lloc com estava previst, la passejada cultural per Godella que havia organitzat el col·lectiu Alumni UV, que va mamprendre a les 10,30 hores a la Pl. Santa Magdalena Sofía, i que va estar guiada pel President del Taller d’Història, Josep Vicent López Gil.

L’assistència va estar molt bona, com podeu veure a les fotografies, i l’oratge va acompanyar. Després de visitar els principals edificis del casc antic del nostre poble i de rebre les explicacions sobre la seua història a càrrec del nostre President, tots els participants van finalitzar la passejada a l’Ermita de Godella.

TALLER D’HISTÒRIA LOCAL DE GODELLA

FOTOS:

Passejada cultural (a l’horta)
Passejada cultural (al Carrer Major)
Passejada cultural (a la Pl. de l’Església)

***

Ermita de Godella

El col·lectiu Alumni UV, ha organitzat una visita a Godella el proper dissabte 26 de novembre, per a recòrrer la part més antiga del nostre poble. Aquesta serà guiada pel President del Taller d’Història, Josep Vicent López Gil, que també és membre de l’esmentat col·lectiu.

La visita mamprendrà a les 10,30 hores des de la Pl. Santa Magdalena Sofia (al Molí), que és l’enclavament més antic del poble, i es dirigirà cap a l’Ermita, que és on s’acabarà la passejada. En total es recorrerà una distància de 2,5 quilòmetres, i encara que els membres de Alumni UV han de fer una inscripció prèvia, tots els veïns de Godella que ho desitgen, podran afegir-se al grup sense cap problema. Així ha estat acordat amb els organitzadors.

Us esperem!

TALLER D’HISTÒRIA LOCAL DE GODELLA

Dolors Escamilla

El Taller d’Història Local de Godella vol manifestar les seues condolències als familiars i amics de Dolors Escamilla, que ens ha deixat aquesta matinada. Sempre estarem en deute amb aquesta gran dona, pionera en la gestió de l’esport femení, que va donar a conéixer pertot arreu el nostre poble amb l’equip de bàsquet del Dorna Godella. De sempre va estar vinculada al nostre Taller, del que va ser sòcia, i ens va cedir fa uns anys el fons arxivístic del Dorna, i tots els trofeus del club. L’any 2019 va estar guardonada amb la medalla al mèrit esportiu de la Generalitat Valenciana, i l’Ajuntament de Godella li va posar el seu nom al pavelló esportiu municipal, que va ser l’escenari de tots aquells èxits.

Descanse en pau.

TALLER D’HISTÒRIA LOCAL DE GODELLA

Després del parèntesi de les vacances d’estiu, el Taller d’Història Local de Godella obrim les portes del nostre local a partir del proper dimecres dia 21 de setembre.

Tots els interessats es podreu adreçar a nosaltres tots els dimecres i dijous, de 17 a 20 hores. Per qualsevol altre horari diferent, les persones interessades han de contactar amb el Taller per e-mail o al Facebook, per tal de contemplar les possibilitats disponibles, i concretar-les.

Moltes gràcies!

LA JUNTA DIRECTIVA

***

Cartell de l’acte

El proper diumenge, 24 de juliol, dins del XIV Festival de Música de Cambra de Godella, està programada una passejada cultural-musical pel nostre poble, que comptarà amb la participació del Taller d’Història Local, a càrrec del nostre president Josep Vicent López, i el grup de metall L1 Brass en la part musical.

Eixirem des de l’entrada del Parc el Molí a les 19 hores, i visitarem la Torreta de Misildo, la Plaça de la Santíssima Trinitat i les antigues Coves de Godella. Els interessats podeu inscriure’s en aquest enllaç:

https://vivetix.com/entradas-passejada-cultural-musical…

Amb motiu de les vacances estiuenques, el nostre local romandrà tancat al públic a partir de demà dimecres, 20 de juliol, fins el proper 14 de setembre. Tanmateix, sempre es podeu adreçar a qualsevol membre de la directiva, si teniu alguna urgència que tractar amb el Taller d’Història.

Tornarem amb les bateries recarregades per a la nova temporada.

***

Assemblea General Ordinària de Socis/Sòcies Numeraris/Numeràries del TALLER D’HISTÒRIA LOCAL DE GODELLA.

Dia: Dissabte 11 de juny de 2022.

Hora:  10’30 h en primera convocatòria i 11’00 h en segona.

Lloc: Seu social Taller d’Història Local de Godella, Pl. L’Horta,1 baix esquerra.

ORDRE DEL DIA.

  1. Aprovació, si escau, de l’acta de l’Assemblea General Ordinària de Socis/Sòcies Numeraris/Numeràries  del dia 25 de setembre de 2021.
  • Aprovació, si escau, del Balanç Econòmic de l’any 2021 i del Compte de Pèrdues i Guanys de l’any 2021.
  • Aprovació, si escau, del Pressupost de l’any 2022.
  • Precs i preguntes.

Josep Vicent López Gil                                                                   César Miguel Vercher Palanca

        President.                                                                                  Secretari.

Godella, a 30 de maig de 2022.

***

L’amic Eduard Galindo, vinculat al Casal de la Pau, ens ha fet arribar aquesta informació per donar-li publicitat a l’homenatge que tindrà lloc el proper dissabte al Teatre “Capitolio” de Godella:

Godella farà dissabte dia 21  de maig un acte benèfic homenatge a José Antonio Bargues en el 50 aniversari de la fundació del Casal de la Pau.

L’acte serà a les 19 hores al Teatre Capitoli i les entrades es podran adquirir al Centre Cultural Xicranda o en la taquilla del teatre eixe mateix dia.

Actuaran el Grup de Danses el Poblet, el Cor  Lambert Alonso , MO Anton i Arrop i Tallaetes.

Jose Antonio Bargues va rebre la Distinció de la Generalitat per Accions a favor de la Igualtat i per a una Societat Inclusiva com a reconeixement a una vida de treball i compromís per una societat més solidaria i per la dignitat de persones excloses o en risc d’exclusió social.

I ara, al seu poble natal, tan lligat al Casal de la Pau, també se li ret homenatge.

Vos esperem!

Eduard Galindo

***

El Coordinador de l’Àrea de Publicacions, Genís Ruiz Montesinos, ens ha fet arribar la crònica de la presentació del llibre. Ací la teniu:

El passat dijous 3 de maig, es va presentar en Godella, el llibre “El Sagrado, la historia de sus historias”de Paz Llombart, que ha sigut molts anys professora d’història en el centre. L’acte tingué lloc al saló del propi col·legi Sacre Cor, amb una sala plena d’assistents, majoritàriament antics i antigues alumnes, pares i mares de l’escola, professorat i en general persones interessades en l’esdevenir d’esta institució ja centenària a Godella. Va fer la presentació de l’acte i de l’autora, el nostre company del Taller Vicent Senent.

El llibre fa un repàs a les diverses etapes d’ocupació de l’espai, primer com a probable vila romana i després com una alqueria islàmica. L’edifici primitiu ja en el segle XIV, va ser a castell senyorial dels diversos senyors de Godella i Rocafort, després vila de descans de la burgesia valenciana del segle XIX, i en 1.898 comprat per les monges de l’ordre francesa del Sacre Cor per a col·legi amb règim d’alumnes internes i externes, hospital de guerra republicà al període 1936-39, quarter militar franquista en la immediata postguerra i finalment la restauració com a col·legi, que perdura fins els nostre dies.

També es va fer un repàs a l’evolució del model educatiu, des dels temps de la fundadora Magdalena Sofia, fins el present i s’aporten interessants documents inèdits de la història de la institució, íntimament lligada a la història contemporània de la nostra població.

En el Cantals nº 40, publicació del Taller d’Història Local de Godella, l’autora ens va avançar la preparació d’este llibre, que finalment ha vist la llum. L’import de la venda d’estos exemplars anirà destinada a una finalitat benèfica.

Genís Ruiz Montesinos (Coordinador de lÀrea de Publicacions i Comunicació del THLG).

***

Portada del Cantals nº 40

Ja teniu a l’abast el nou Cantals, amb el que hem arribat al nº 40, on podeu trobar els següents articles:

-Falles de Godella, Paco “El Plater”: Una Joieria al Carrer Major, El “Sagrado”, la historia de sus historias, Abastecer la obra gótica, 28 anys de voluntariat -Protecció civil de Godella-Rocafort-, Les Pedreres, La funció social del Taller, Carles Cano: Premi Fundació Bromera 2022, Eduard Marco Escamilla: Premi Maria Beneyto de Poesia en valencià, i “Carrers i Places de Godella”,. propera publicació del llibre del nostre company Pedro Fernando Gálvez Gonzalo.

Ací teniu la versió en “pdf:

***

El passat 15 de març de 2022, el THLG va presentar el següent escrit d’al·legacions al Projecte d’urbanització dels sectors 31 i 32 da la “Canyada de Trilles”, més conegut popularment per la Torreta del Pirata, uns escrits que posem des d’ací a l’abast de totes les persones interessades:

***

Cartell de l’estrena

Des del Taller d’Història Local de Godella, acabem de publicar al nostre compte de YouTube, la gravació de “PESET, LA RAÓ D’UN POBLE”, obra de teatre original d’Amparo Grafià, dirigida per Vicent Sanz i produïda pel nostre Taller, que va ser estrenada al Teatre Capitolio de Godella el maig de 2018, amb la col·laboració de diverses entitats locals, en homenatge a Joan Baptista Peset Aleixandre, l’il·lustre fill del nostre poble, que va ser afusellat a Paterna poc després del final de la Guerra Civil.

Ací podeu accedir al vídeo:

***

Portada del llibre

Continuem amb la tasca de posar a l’abast dels nostres socis i també de les persones interessades en la història del nostre poble, de tots aquells llibres que estem digitalitzant darrerament, i que considerem importants per a conèixer la història de Godella.

En aquesta ocasió, es tracta de “Godella, una comunidad rural en la Baja Edad Media”, de José Antonio Llibrer Escrig, publicat l’any 1996 per l’Ajuntament de Godella, i que havia estat guanyador de la I Beca d’Investigació Històrica de l’Ajuntament l’any 1992, i que és un magnífic estudi sobre la vida dels nostres avantpassats al nostre poble al segle XV.

Ací podeu accedir a la publicació en “pdf”:

Esperem que us agrade.

***

error: Aquest contingut està protegit