Passejada cultural

El col·lectiu Alumni UV, ha organitzat una visita a Godella el proper dissabte 26 de novembre, per a recòrrer la part més antiga del nostre poble. Aquesta serà guiada pel President del Taller d’Història, Josep Vicent López Gil, que també és membre de l’esmentat col·lectiu.

La visita mamprendrà a les 10,30 hores des de la Pl. Santa Magdalena Sofia (al Molí), que és l’enclavament més antic del poble, i es dirigirà cap a l’Ermita, que és on s’acabarà la passejada. En total es recorrerà una distància de 2,5 quilòmetres, i encara que els membres de Alumni UV han de fer una inscripció prèvia, tots els veïns de Godella que ho desitgen, podran afegir-se al grup sense cap problema. Així ha estat acordat amb els organitzadors.

Us esperem!

TALLER D’HISTÒRIA LOCAL DE GODELLA

Dolors Escamilla

El Taller d’Història Local de Godella vol manifestar les seues condolències als familiars i amics de Dolors Escamilla, que ens ha deixat aquesta matinada. Sempre estarem en deute amb aquesta gran dona, pionera en la gestió de l’esport femení, que va donar a conéixer pertot arreu el nostre poble amb l’equip de bàsquet del Dorna Godella. De sempre va estar vinculada al nostre Taller, del que va ser sòcia, i ens va cedir fa uns anys el fons arxivístic del Dorna, i tots els trofeus del club. L’any 2019 va estar guardonada amb la medalla al mèrit esportiu de la Generalitat Valenciana, i l’Ajuntament de Godella li va posar el seu nom al pavelló esportiu municipal, que va ser l’escenari de tots aquells èxits.

Descanse en pau.

TALLER D’HISTÒRIA LOCAL DE GODELLA

Després del parèntesi de les vacances d’estiu, el Taller d’Història Local de Godella obrim les portes del nostre local a partir del proper dimecres dia 21 de setembre.

Tots els interessats es podreu adreçar a nosaltres tots els dimecres i dijous, de 17 a 20 hores. Per qualsevol altre horari diferent, les persones interessades han de contactar amb el Taller per e-mail o al Facebook, per tal de contemplar les possibilitats disponibles, i concretar-les.

Moltes gràcies!

LA JUNTA DIRECTIVA

***

Cartell de l’acte

El proper diumenge, 24 de juliol, dins del XIV Festival de Música de Cambra de Godella, està programada una passejada cultural-musical pel nostre poble, que comptarà amb la participació del Taller d’Història Local, a càrrec del nostre president Josep Vicent López, i el grup de metall L1 Brass en la part musical.

Eixirem des de l’entrada del Parc el Molí a les 19 hores, i visitarem la Torreta de Misildo, la Plaça de la Santíssima Trinitat i les antigues Coves de Godella. Els interessats podeu inscriure’s en aquest enllaç:

https://vivetix.com/entradas-passejada-cultural-musical…

Amb motiu de les vacances estiuenques, el nostre local romandrà tancat al públic a partir de demà dimecres, 20 de juliol, fins el proper 14 de setembre. Tanmateix, sempre es podeu adreçar a qualsevol membre de la directiva, si teniu alguna urgència que tractar amb el Taller d’Història.

Tornarem amb les bateries recarregades per a la nova temporada.

***

Assemblea General Ordinària de Socis/Sòcies Numeraris/Numeràries del TALLER D’HISTÒRIA LOCAL DE GODELLA.

Dia: Dissabte 11 de juny de 2022.

Hora:  10’30 h en primera convocatòria i 11’00 h en segona.

Lloc: Seu social Taller d’Història Local de Godella, Pl. L’Horta,1 baix esquerra.

ORDRE DEL DIA.

  1. Aprovació, si escau, de l’acta de l’Assemblea General Ordinària de Socis/Sòcies Numeraris/Numeràries  del dia 25 de setembre de 2021.
  • Aprovació, si escau, del Balanç Econòmic de l’any 2021 i del Compte de Pèrdues i Guanys de l’any 2021.
  • Aprovació, si escau, del Pressupost de l’any 2022.
  • Precs i preguntes.

Josep Vicent López Gil                                                                   César Miguel Vercher Palanca

        President.                                                                                  Secretari.

Godella, a 30 de maig de 2022.

***

L’amic Eduard Galindo, vinculat al Casal de la Pau, ens ha fet arribar aquesta informació per donar-li publicitat a l’homenatge que tindrà lloc el proper dissabte al Teatre “Capitolio” de Godella:

Godella farà dissabte dia 21  de maig un acte benèfic homenatge a José Antonio Bargues en el 50 aniversari de la fundació del Casal de la Pau.

L’acte serà a les 19 hores al Teatre Capitoli i les entrades es podran adquirir al Centre Cultural Xicranda o en la taquilla del teatre eixe mateix dia.

Actuaran el Grup de Danses el Poblet, el Cor  Lambert Alonso , MO Anton i Arrop i Tallaetes.

Jose Antonio Bargues va rebre la Distinció de la Generalitat per Accions a favor de la Igualtat i per a una Societat Inclusiva com a reconeixement a una vida de treball i compromís per una societat més solidaria i per la dignitat de persones excloses o en risc d’exclusió social.

I ara, al seu poble natal, tan lligat al Casal de la Pau, també se li ret homenatge.

Vos esperem!

Eduard Galindo

***

El Coordinador de l’Àrea de Publicacions, Genís Ruiz Montesinos, ens ha fet arribar la crònica de la presentació del llibre. Ací la teniu:

El passat dijous 3 de maig, es va presentar en Godella, el llibre “El Sagrado, la historia de sus historias”de Paz Llombart, que ha sigut molts anys professora d’història en el centre. L’acte tingué lloc al saló del propi col·legi Sacre Cor, amb una sala plena d’assistents, majoritàriament antics i antigues alumnes, pares i mares de l’escola, professorat i en general persones interessades en l’esdevenir d’esta institució ja centenària a Godella. Va fer la presentació de l’acte i de l’autora, el nostre company del Taller Vicent Senent.

El llibre fa un repàs a les diverses etapes d’ocupació de l’espai, primer com a probable vila romana i després com una alqueria islàmica. L’edifici primitiu ja en el segle XIV, va ser a castell senyorial dels diversos senyors de Godella i Rocafort, després vila de descans de la burgesia valenciana del segle XIX, i en 1.898 comprat per les monges de l’ordre francesa del Sacre Cor per a col·legi amb règim d’alumnes internes i externes, hospital de guerra republicà al període 1936-39, quarter militar franquista en la immediata postguerra i finalment la restauració com a col·legi, que perdura fins els nostre dies.

També es va fer un repàs a l’evolució del model educatiu, des dels temps de la fundadora Magdalena Sofia, fins el present i s’aporten interessants documents inèdits de la història de la institució, íntimament lligada a la història contemporània de la nostra població.

En el Cantals nº 40, publicació del Taller d’Història Local de Godella, l’autora ens va avançar la preparació d’este llibre, que finalment ha vist la llum. L’import de la venda d’estos exemplars anirà destinada a una finalitat benèfica.

Genís Ruiz Montesinos (Coordinador de lÀrea de Publicacions i Comunicació del THLG).

***

Portada del Cantals nº 40

Ja teniu a l’abast el nou Cantals, amb el que hem arribat al nº 40, on podeu trobar els següents articles:

-Falles de Godella, Paco “El Plater”: Una Joieria al Carrer Major, El “Sagrado”, la historia de sus historias, Abastecer la obra gótica, 28 anys de voluntariat -Protecció civil de Godella-Rocafort-, Les Pedreres, La funció social del Taller, Carles Cano: Premi Fundació Bromera 2022, Eduard Marco Escamilla: Premi Maria Beneyto de Poesia en valencià, i “Carrers i Places de Godella”,. propera publicació del llibre del nostre company Pedro Fernando Gálvez Gonzalo.

Ací teniu la versió en “pdf:

***

El passat 15 de març de 2022, el THLG va presentar el següent escrit d’al·legacions al Projecte d’urbanització dels sectors 31 i 32 da la “Canyada de Trilles”, més conegut popularment per la Torreta del Pirata, uns escrits que posem des d’ací a l’abast de totes les persones interessades:

***

error: Aquest contingut està protegit