L’antic Escorxador de Godella compleix cent anys

centenari escorxador 01

El nostre company Pedro Fernando Gálvez, (Foto: premsa Godella)

CRÒNICA APAREGUDA AL WEB DE L’AJUNTAMENT DE GODELLA:

EL CENTENARI DE L’ESCORXADOR MUNICIPAL REUNEIX ELS CARNISSERS DE GODELLA

3/11/2015

En 1915, fa exactament 100 anys, va nàixer Orson Welles, Ingrid Bergman, Billie Holiday, Frank Sinatra, Édith Piaf,… es va publicar La Metamorfosi de Franz Kafka i Albert Einstein va presentar la Teoria de la relativitat… Aquell 1915, fa exactament 100 anys, un soci del València CF, arquitecte al servei de l’Estat, Francisco Almenar Quinzá –responsable de la construcció de l’estadi de Mestalla i que arribaria a ser president del València CF durant 4 mesos, fins a la seua defunció, sent succeït per Luis Casanova–, rebia l’encàrrec de l’Ajuntament de Godella de projectar l’Escorxador Municipal. Aquesta va ser alguna de les anècdotes que va explicar Pedro Fernando Gálvez, membre del Taller d’Història i autor de l’article sobre el centenari de l’Escorxador, que es publicarà en la pròxima edició del llibre Querns, durant l’acte de commemoració de l’efemèride que es va celebrar divendres passat al mateix edifici.

Gálvez va repassar la història de l’emblemàtic Escorxador que va començar quan, el 15 de març de 1915, el consistori municipal, presidit per Francisco Serra Alonso, va acordar l’elaboració d’un pressupost per a la seua construcció. El 3 de maig, es comprà un camp d’horta de 966 m2 a la partida de la Coscollosa, pel qual es van pagar 1.400 pessetes. A les 15.30 h del dia 27 de desembre de 1915 s’inaugurà el nou Escorxador, amb la presència de les autoritats locals, i va ser beneït pel rector Francisco Gil Estellés. Genís Ruiz, pertanyent també al Taller d’Història, es va encarregar de l’organització de l’acte i, després de la seua presentació i la intervenció de Pedro Fernando Gálvez, Luis Marco Pastor, cuiner, carnisser i exregidor de l’Ajuntament de Godella, va iniciar un recopilatori d’anècdotes i curiositats al qual es van unir altres carnissers de la localitat i persones vinculades a aquest i a altres escorxadors. Ramón Llorens, Nelo Bargues, Luis Marco Concepción i José Valls van destacar la importància que va tenir l’edifici per al desenvolupament del sector ramader i carnisser de la comarca i van deixar palès l’envejable ambient de companyerisme i col·laboració que va regnar sempre entre tots ells.

centenari escorxador 05

Els carnissers del poble comentant els seus records (Foto: Premsa Godella)

Posteriorment se celebrà un sopar al mateix Escorxador que va constar d’una paella de bou, embotit, beguda i dolç.

centenari escorxador 06

Amanint la carn “torrà” (Foto: Premsa Godella)

centenari escorxador 07

La paella de bou (Foto: Premsa Godella)

 

 

 

 

 

 

 

 

L’Escorxador de Godella cessà definitivament la seua activitat l’any 1991 i es va rehabilitar posteriorment per al seu actual ús com a Casal de Joventut.

centenari escorxador 08

El sopar (Foto: Premsa Godella)

***

Leave a Reply

*

error: Aquest contingut està protegit