El passat dijous 15 de gener, a les 19,30 hores, es va estrenar al Teatre “Capitolio” el documental “Poemes a l’Horta”, produït per la “Fundació Assut” i dirigit per Miquel Àngel Baixauli. Aquesta pel·lícula és el segon fragment del documental “Esperant l’aigua”, que tracta d’aprofundir, segons els seus realitzadors, en els coneixements i sabers dels veïns de l’Horta de València, artífexs d’un dels paisatges culturals més representatius del nostre territori.
Ací podeu veure el primer documental de la sèrie, dedicat als regants: http://vimeo.com/79333521
En aquest segon documental, es desplaçaren al nostre poble, on contactaren amb un grup de llauradors, veïns de Godella, per tal de fer una mena de taula rodona i parlar de les seues inquietuds. El fil conductor (inductor seria més exacte) va consistir en una lectura de poemes de Vicent Andrés Estellés, del seu esplèndid “Llibre de meravelles”, que va fer sorgir entre els participants, testimonis de la memòria de les seues vides, del seu entorn, i també reflexions sobre el passat, el present i el futur de l’Horta, el seu paisatge vital, i emblemàtic de tot el territori.
Els convidats: Pepe Ferrando, Luis Aliaga, Antonio Palanca, Vicent Arnau, Rosario Dolç, Mercedes Marco, i Toni Tora, que va fer també de coordinador, van mamprendre parlant dels records que els produïa la lectura del poema “Temps”, que va ser el primer de la sèrie (la guerra, la misèria, la fam, les penúries, etc.), però després van passar a parlar-nos de les seues vivències, les feines, els conreus, els amors, les censures, etc., per acabar amb la problemàtica actual de l’horta, i també de les reivindicacions i de les possibles solucions per a salvar aquest autèntic paradís que ens lliuraren els nostres avantpassats. La resta dels poemes recitats foren: “El vi”, “Fundacions de la ràbia”, “Documentals” i “Terra”.
Fins i tot, alguns van perdre la “vergonya” inicial, i es van decidir a llegir algun dels poemes estellesians, mentre que Vicent Arnau, un dels més majors dels presents, es va atrevir a recitar “Carta d’un arrendatari a l’amo”, que és una autèntica “perleta”, i que em va sorprendre moltíssim. Ja abans havia explicat amb gràcia i claredat, d’on venia el seu malnom “El Maño”, que també és el meu per cert, mentre que els més reivindicatius als seus parlaments foren Luis Aliaga i Pepe Ferrando, així com Toni Tora, que va fer molt bé el paper de moderador del col·loqui. Tanmateix, les dones ens parlaren més dels sentiments, dels costums i de les penúries del passat, i de la poca esperança amb el futur, mentre que Antonio se’n recordava amb melangia de la seua agilitat emmagatzemant els garbons de tabac.
Després de la projecció, vam estar raonant amb el director, que ens lliurà un DVD per al Taller d’Història Local, ja que havíem col·laborat facilitant la reproducció d’algunes fotografies del nostre arxiu, com va quedar reflectit als crèdits. També va ser interessant la seua reflexió sobre el seu projecte, que va dir que es podia aprofitar per a repetir l’experiència en altres indrets, com una mena de “Taller per a la recuperació de la memòria”. Nosaltres li manifestàrem que això ja funciona al nostre THG, a l’Àrea d’Història Oral, encara que els mitjans tècnics que ells utilitzen són envejables…
ENLLAÇOS D’INTERÈS:
Crònica de l’estrena al blog de Francesc-Andreu Garcia “pakiu”: http://pakiu.blogspot.com.es/2015/01/poemes-lhorta_9.html
Web de la “Fundació Assut”: http://fundacioassut.org/es
***