Ahir, diumenge 1 de març, va tenir lloc al Teatre “Capitolio” del nostre poble, la presentació de la Trobada d’Escoles en valencià, que enguany torna a Godella, després de que ja es va celebrar l’any 2003.
Abans del concert, en el que Pep “Botifarra” i Miquel Gil ens presentaren el seu darrer treball “Nus”, va haver un breu parlament de l’alcaldessa de Godella Eva Sanchís, que ens va recordar el programa dels actes que tindran lloc al nostre poble entre els dies 17 i 26 del proper mes d’abril. Cal destacar que el dia 17 hi haurà un sopar en el que Escola Valenciana lliurarà al Taller d’Història Local de Godella, el guardó com a entitat destacada en el foment de la nostra llengua, com ja vam avançar en una notícia que va aparèixer en aquesta web. També hi ha el dia 18 el lliurament dels Premis Sambori, dirigits als escolars que mamprenen a fer les primeres provatures literàries en valencià, i que són els futurs escriptors que han de continuar la tasca dels Estellés, Granell, Alonso, Torrent, Lozano, etc., i per la nit, el concert jove, per a finalitzar la setmana el diumenge 26 d’abril, amb la Trobada de les Escoles en valencià de la nostra comarca, que recorreran el Carrer Major i es concentraran a la Plaça de l’Església, on estaran les casetes amb els tallers, jocs, etc., com recorde que es va fer l’any 2003 a la “Pujà” de l’Ermita. Tots els dies es podrà visitar una exposició sobre el gran mestre Carles Salvador al Centre Cultural Xicranda.
I passant al concert del Botifarra i Miquel Gil, vull dir en primer lloc que no va decebre a ningú. Es tracta d’un espectacle acústic on fan un repàs a la música tradicional d’aquestes contrades (fandangos, seguidilles, nadales, romanços, jotes, havaneres, boleros, etc.). Això sí, gairebé nus, com es titula el treball (veus, guitarra i percussions), farcit d’explicacions tècniques i històriques (sobretot a càrrec del Miquel), i d’anècdotes, refranys, dites, acudits, etc., amb la gràcia innata del Botifarra, i que va comptar amb la col·laboració en algunes cançons de la nostra paisana Tatiana Prades.
En resum, un espectacle que recomanem a tothom, i que va tindre el colofó d’una xicoteta raonada amb els artistes del meu amic Pakiu i jo mateix, que ens presentàrem com a membres del THLG, i també com a “forofos” de la música en la nostra llengua.
***