Pedro Fernando Gálvez dirigint-se als alumnes (Foto: Amparo Gálvez)

El divendres, dia 26 de maig va tindre lloc a les 11,30 hores, una xerrada dirigida als alumnes del col·legi EPLA (estudiants d’ESO), sobre la figura de José Corell, mestre i pintor, que va exercir de professor de dibuix a l’esmentada escola els darrers anys de la seua vida, amb la intenció de donar-los a conèixer la importància de la seua obra docent i artística, així com la qualitat humana que atresorava.

Aprofitant el 36è Concurs de dibuix i pintura “José Corell”, que el col·legi ha convocat de forma ininterrompuda des de l’any següent al traspàs del pintor, i gràcies a la invitació del professor José Romero, que va promoure la xerrada, el nostre Taller d’Història va estar representat per Julio Montagut, Coordinador de l’Àrea de Publicacions i Comunicació, i Pedro Fernando Gálvez, un dels autors del llibre “José Corell Benavent, maestro y pintor”, que va encetar la col·lecció dels Querns Monogràfics del nostre Taller d’Història. També comptàrem amb la participació emocionada dels familiars del pintor (la seua filla Cloti i el seu gendre Julio Pla).

Els membres del THLG amb Cloti Corell (Foto: Amparo Gálvez)

La xerrada es va realitzar a l’aula de Plàstica del pavelló d’ESO, i va mamprendre amb la presentació del professor José Romero, que també va ser alumne de Corell. Va precisar que fou ell el que va ocupar el seu lloc en la classe de dibuix amb motiu de la seua mort. Va posar una mica en antecedents als alumnes, i va cedir la paraula a Cloti Corell, la filla del pintor, que tota emocionada, va donar les gràcies al col·legi per haver-se mantingut fidels a la memòria del seu pare. També va dir unes breus paraules Julio Pla, el gendre de Corell. A continuació, Julio Montagut va explicar breument als alumnes les funcions del Taller d’Història Local, posant a la seua disposició la nostra biblioteca, per a qualsevol treball que hagen de fer, relacionat amb la història local o comarcal.

Finalment, va prendre la paraula el nostre company Pedro Fernando Gálvez, que va exposar una breu semblança de la vida del mestre, i també va fer un recorregut per les obres de Corell que es poden contemplar al nostre poble. Fent servir un “Power Point”, els alumnes van poder conèixer de primera mà el que el nostre company va anomenar “Ruta Corell” que abarca les obres del pintor en la Parròquia de Sant Bertomeu, l’Ermita del Salvador, i el Seminari de Sant Josep, a l’EPLA, ben a prop del lloc on estaven. Va contar algunes anècdotes interessants, com ara els retrats dels nadons del poble en el fresc de la Parròquia, i també la del quadre del Cor de l’església del Seminari de Sant Josep, que a l’instal·lar un orgue l’any 1961, va ser modificat per adaptar-lo al refectori dels seminaristes, on es troba en l’actualitat. Va finalitzar la seua intervenció, anunciant la possibilitat de fer una segona part del llibre sobre Corell, amb les obres que han anat apareixent (sobretot de col·leccions privades) als darrers temps.

El director del centre, José Díaz, que també va ser alumne de José Corell, va clausurar l’acte, parlant de les seues vivències amb el pintor del que també fou company i amic, recordant sobretot la seua afició a la pesca, i ressaltant la seua paciència amb els alumnes i el seu tracte afectuós amb tothom.

Una gran persona i un gran artista, que mereix el nostre reconeixement més sincer.

***

Els participants en l’Assemblea (Foto: FIECOV)

El passat dissabte va tenir lloc l’assemblea anual de FIECOV, de la que el nostre Taller d’Història Local forma part. El nostre President va estar representat pel nostre company Genís Ruiz Montesinos. A continuació podeu llegir el comunicat de la Secretaria de Comunicació de la Federació.

COMUNICAT DE LA SECRETARIA DE COMUNICACIÓ DE LA FIECOV:

La Federació d’Idecos obre una etapa esperançadora per al bienni 17-18

Dotzena i mitja de comarques valencianes han fet costat al full de ruta de FIECOV i enceten un munt de projectes

Procedents dels quatre punts cardinals del territori valencià, la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals del País Valencià, ha celebrat l’assemblea anual que, en aquesta ocasió, ha servit per revitalitzar aquesta infraestructura associativa que aglutina ara mateix a dotzena i mitja de centres d’estudis i instituts d’estudis comarcals d’arreu el País Valencià.

En el decurs de la reunió, s’ha aprovat el full de ruta per al bienni 2017 – 2018 i s’han sentat les bases fermes d’aquesta infraestructura cultural que malda per fer-se un forat des dels anys huitanta del segle passat i que, no ha estat fins ara que s’ha aconseguit, amb el suport de les administracions públiques valencianes.

En aquest sentit, l’esmentat full de ruta preveu la convocatòria d’uns premis d’investigació adreçats a estudiants de batxillerat d’arreu el País Valencià, que comptaran amb el suport de la Institució Alfons el Magnànim i Caixa Popular.

Igualment, a més de signar un conveni marc amb la Universitat de València Estudi General, amb qui manté llaços ferms des de fa un sexenni, l’assemblea de FIECOV ha decidit tendir ponts amb la resta d’universitats valencianes a fi de facilitar l’osmosi entre aquestes institucions formatives, i els idecos del País Valencià amb objecte d’oferir llocs d’estudi i recerca, perquè els investigadors i les investigadores universitàries puguen realitzar pràctiques, si així ho desitgen, a les comarques on hi ha aquesta infraestructura cultural i social.

No es descarta però, dins d’aquest full de ruta biennal, l’organització d’un aplec perquè els joves investigadors i les joves investigadores, intercanvien experiències i treballs realitzats arreu les comarques valencianes, mitjançant el suport dels centres d’estudi i el instituts d’estudis comarcals.

Finalment, l’assemblea de FIECOV ha aprovat per unanimitat, l’adscripció d’aquesta Federació a la Coordinadora de Centres d’Estudis de parla catalana i a l’Institut Ramon Muntaner, amb qui ampliarà els serveis que en l’actualitat reben els idecos del País Valencià en l’àmbit de l’assessorament legal, projectes de recerca i disseny i maquetació de revistes i publicacions, entre d’altres.

L’Assemblea agraí públicament la concessió del premi “Recercat” al president de FIECOV, Josep Vicent Frechina, al temps que aprovava bastir un manifest de suport a les revindicacions existents en la societat valenciana en favor del tren i les estructures ferroviàries per a les comarques de la Safor, la Marina, la Foia de Bunyol i l’Alcoià, la restauració del paisatge a la comarca de la Serrania, la necessitat de posar en valor el patrimoni immaterial del País Valencià, la necessitat d’atendre les comarques despoblades que constitueixen la “Lapònia valenciana” i donar suport a la recerca en el seu ampli ventall.

SECRETARIA DE COMUNICACIÓ

***

Cartell del Taller de digitalització casolana

COMUNICACIÓ DEL NOSTRE COMPANY JORDI V. DURÀ:

Hola amics/amigues:

La segona sessió del Taller de digitalització, el proper dijous dia 9, la realitzarem al local del Taller a partir de les 5 vesprada. Vos convide a assistir-hi si esteu interessats en aprendre algunes cosetes interessants i senzilles en este camp de la tecnologia.
Salutacions
Jordi V. Durà

***

Portada del Cantals nº 32

Destaquem d’aquest nou “Cantals”, que ja és el nº 32, les seccions habituals: (Racó del President, i els  informes de les Àrees d’Arxius i de Publicacions i Comunicació).

A continuació, pren protagonisme de nou l’Any Pinazo, amb la crònica que vaig fer jo mateix dels darrers actes del mes de novembre (“Pinazo en versos 2.0”, que es va celebrar a la ciutat de València, i el concert a la Casa Museu Pinazo, “Ignacio Pinazo: Analogías sonoras”, a càrrec del músic del nostre poble, Bartolomé Llorens Peset).

També podem trobar un article molt interessant del musicòleg i historiador, Marcial García Ballesteros, del “Centro de Estudios Requenenses” sobre el músic del nostre poble Antonio Llorens Gallego, amb el títol de “A la búsqueda de un maestro perdido”.

I com sempre ens té acostumats, el nostre company Pedro-Fernando Gálvez Gonzalvo ha fet, en primer lloc, una magnífica crònica de la presentació del llibre “José Corell Benavent, maestro y pintor”, del que és autor junt al nostre company Salvador Carsí, i que va tenir lloc al Centre d’Arts “Villa Eugenia”, amb un gran èxit de públic. També ens ha lliurat la primera part del seu treball d’investigació sobre la gran tradició de la Colombicultura al nostre poble

Ja per finalitzar, tenim els agraïments als nostres paisans que s’han destacat en aquests darrers mesos en diversos àmbits, com ara la Cultura i les Arts. L’enhorabona a tots ells, dels que destacaria, per la gran rellevància mediàtica, a la periodista Empar Marco, que serà la directora de la nova etapa de la televisió autonòmica. Des del nostre Taller d’Història Local, la més sincera enhorabona, a ella i a tots els altres destacats d’aquest periode.

Aci podeu accedir a l’arxiu “pdf” d’aquesta nova publicació:

Cantals_32

***

Autorretrato a lápiz (18 Dcbre. 1914) -detalle-

Autorretrato a lápiz (detalle) -1914-

Amb una mica de retràs, ací teniu el quadres i dibuixos de Pinazo, que posàrem a la web i al Facebook del nostre Taller, la darrera quinzena de desembre del 2016, amb motiu de l’Any Pinazo.

Aquest dibuix que encapçala l’entrada esta signat i datat pel pintor a Madrid, el 18 de desembre del 1914, i possiblement siga un dels darrers que va fer en vida.

La Comissió de Comunicació a la Xarxa, volem agrair el seguiment que la nostra iniciativa ha tingut dia rere dia a les xarxes. Ara us encoratgem a que continueu recolzant amb la vostra presència els actes que encara resten de l’Any Pinazo (exposicions, concerts, xerrades, etc.), a les que intentarem donar-li el ressò que es mereixen.

Ha estat tot un plaer!

Cabeza femenina (detalle)

Cabeza femenina (detalle)

Pinazo 042 (detall)

Pinazo 042 (detalle)

Cazando mariposas 3 (detalle)

Cazando mariposas (3) -detalle-

Campesino y bueyes

Campesino y bueyes

Figura casacón -1881- (detalle)

Figura casacón -1881- (detalle)

Retrato Augusto Comas (Invierno) -1885- (detalle)

“El Invierno” (Retrato de Augusto Comas) -detalle-

iPC-Sueño-mitologico-2 (detalle)

Sueño mitológico (2) -detalle-

Cabeza de cabra (1874) -detalle-

Cabeza de cabra -1874- (detalle)

Ignacito con soldado (detalle)

Ignacito con soldado (detalle)

Teresa en el jardín de casa

Teresa en el jardín de casa

Tañendo la lira

Tañendo la lira

Feria de ganado

Feria de ganado

Sillas de playa (detalle)

Sillas de playa (detalle)

Retrato Francisco Romero Robledo -1904- (detalle)

Retrato de Fco. Romero Robledo -1904- (detalle)

Pinazo 046 (detalle)

Pinazo 046 (detalle)

***

La Comissió de Comunicació a la Xarxa

Libro_JoseCorell_portada

Portada del llibre “José Corell Benavent -maestro y pintor-“

 

Amb la nova col·lecció QÜERNS MONOGRÀFICS, que ara encetem, volem destacar la vida i l’obra de tots aquells personatges del nostre poble, que tant han contribuït per a que el nostre patrimoni cultural siga valorat i conegut pertot arreu.

Hem mamprès aquesta nova publicació, a la que volem donar-li continuïtat, amb el llibre dedicat al mestre i pintor José Corell Benavent, que va ser presentat el passat 30 de novembre de 2016.

En aquest enllaç podeu accedir a l’Índex del llibre, del que són autors els nostres companys del Taller d’Història, Pedro Fernando Gálvez Gonzalo i Salvador Carsí Martí:

QÜERNS MONOGRÀFIC Nº 1

***

corell 02

Els autors del llibre a l’acte de la presentació (Foto: premsa Ajuntament)

***

mosaic 02 c

Felicitació Cap d’Any 2017

***

Felicitació Nadal THLG

Felicitació de Nadal THLG

***

Autorretrato -1910-

“Autorretrato” (1910)

Ací podeu veure tots els quadres i dibuixos de Pinazo que hem publicat al nostre web, i també al Facebook, al llarg de la primera quinzena del mes de desembre.

Aquest que encapçala l’entrada és un dels seus darrers autoretrats, i ací us deixem tots els altres quadres publicats al llarg de la quinzena:

Cazando mariposas 2 (detalle)

“Cazando mariposas” (2)  -Detalle-

 

Playa de Caro -1913-

“Playa de Caro” (1913)

 

 

 

 

 

 

 

 

Niño verde (Detalle)

“Niño verde” (Detalle)

Moro de guardia -1878- (Detalle)

“Moro de guardia” -1878- (Detalle)

Después de la mrienda

“Después de la merienda”

Niña con muñeca (Detalle)

“Niña con muñeca” (Detalle)

Sancho leyendo el Quijote -1899-

“Sancho leyendo el Quijote” (1899)

José Martínez el Carpesano (1871) -detall-

“José Martínez el Carpesano” (Detalle) -1881-

Niño de la manzana -1889- (Detalle)

“Niño de la manzana” (Detalle) -1889-

Teresa y los niños -1885-

“Teresa y los niños” (1885)

Tocando el bombo (1900) -detall-

“Tocando el bombo” (Detalle) -1900-

Anciana con rosario -1872- (Detalle)

Anciana con rosario” (Detalle) -1872-

Basílica de la Virgen (Detalle)

“Basílica de la Virgen” (Detalle)

Retrato Conde Guaqui (detalle)

“Retrato del Conde de Guaqui” (Detalle)

____________________________________________________________________

Esperem que us agraden!

***

corell 03

Presentació del llibre (Foto: Premsa Ajuntament)

El passat 30 de novembre, a les 19,30 hores, va tenir lloc al Centre Cultural “Villa Eugenia” del nostre poble la presentació del llibre “José Corell Benavent, maestro y pintor”, editat pel Taller d’Història Local de Godella, i que enceta la nova publicació dels “QÜERNS MONOGRÀFICS”.

L’acte va estar presentat pel nostre company Cèsar Vercher, que va donar la paraula al nostre president i al Coordinador de l’Àrea de Publicacions. Després van prendre la paraula, Clotilde Corell Casanova, filla del pintor, així com els autors del llibre, Salvador Carsí Martí i Pedro Fernando Gálvez Gonzalo, que glosaren la vida i l’obra del pintor i mestre de Godella, que va fer tant pel patrimoni artístic del nostre poble i també a l’àrea de l’ensenyament.

En acabar l’acte es va servir una “picadeta” per tots els assistents, que van rebentar el local, i cal dir, segons ens va informar el nostre company Fernando Gálvez, que la venda de llibres va estar tot un èxit.

cartell corell

Cartell de la presentació

***

Per una altra banda, també voldria destacar l’espectacle “Ballant Pinazo”, amb el que el Grup de Danses “El Poblet” del nostre poble va sumar-se a totes les aportacions que des de les diferents entitats de Godella s’han fet amb motiu de “l’Any Pinazo”, i amb les que el nostre Taller d’Història ha estat el principal promotor.

Cartell Pinazo

Cartell oficial de l’espectacle

En aquesta ocasió, vam col·laborar amb “El Poblet”, aportant imatges dels quadres de Pinazo, que va servir pel vídeo que van fer en homenatge al pintor, quan acabava la primera part de l’espectacle.

També cal destacar que l’entrada va ser solidària amb la “Plataforma Solidaritat Ciutadana de Godella”, i els assistents van aportar aliments no peribles. Tot això gràcies al Grup de Danses “El Poblet”, que ho va decidir així.

pintant pinazo 03

El Grup de Danses “El Poblet” (Foto: José Morales)

***