Imatge de Google

    El local del Taller d’Història Local de Godella romandrà tancat amb motiu de les vacances d’estiu fins el proper 13 de setembre, dia en que obrirem de nou les portes.

    Tornarem amb més forces per continuar amb la nostra tasca.

    Tanmateix, sempre es podeu adreçar a qualsevol dels membres de la Junta, si sorgeix algun assumpte urgent.

 

Imatge de Google

***

Portada del Cantals nº 33

Destaquem del sumari del Cantals nº 33 corresponent al mes de Juliol, els següents articles:

El “Racó del President”, que en aquesta ocasió té un especial valor afegit per la situació de provisionalitat que ha assolit la Junta Directiva. També hi ha un informe molt interessant del Coordinador de l’Àrea d’Arxius, en relació a l’Arxiu fotogràfic de D. Ricardo García de Vargas.

A continuació podem trobar una informació sobre les darreres assemblees generals del Taller, així com una xicoteta ressenya de la xerrada que va tenir lloc al col·legi l’EPLA, dirigida als alumnes d’ESO, sobre la figura de José Corell.

També podem trobar un interessant reportatge d’investigació del nostre company Pedro Fernando Gálvez, sobre el mosaic del “Nitrato de Chile”, que es troba al Carrer Arquebisbe Fuero, ben a prop de la torreta del pas a nivell.

Encara restava informació sobre els actes de l’Any Pinazo, i podem llegir el resum del nostre company Julio Montagut, sobre el concert que el Casino Musical de Godella al complet (banda, orquestra, big-band i cor) va fer en homenatge al gran pintor, en un lloc tan emblemàtic com el Palau de la Música de València.

Miquel Gago ens parla a continuació, en una breu nota, de la presentació de la novel·la “En la lucha final”, d’Enrique Villarreal, que va tenir lloc a la Biblioteca Municipal el passat 8 de juny, i de la que podem gaudir d’una esplèndida ressenya de l’escriptora Rosa Pastor, que va participar a l’acte.

Després de les pàgines on es felicita habitualment als darrers godellencs destacats (en aquesta ocasió ha estat el nostre company José Ignacio Casar Pinazo per haver estat ratificat al càrrec de director del Museu de Belles Arts de València, i també els alumnes premiats a l’excel·lència acadèmica, com a millors estudiants de Primària, Secundària i FP del municipi), ens trobem amb l’article que és portada del Cantals. Es tracta d’un esplèndid reportatge d’investigació del nostre company Pedro Fernando Gálvez, sobre el futbol femení a Godella, amb el títol de “Records d’una època passada” (anys 1969-1971).

Com podeu comprovar, l’oferta és variada i  interessant.

Ací podeu gaudir de la revista en format “pdf”:

Cantals_33

***

Sopar a la fresca (Foto: Premsa Ajuntament)

La setmana passada es va celebrar al nostre poble la II Setmana del comerç local, que va estar tot un èxit de participació. L’Associació de Comerciants i Professionals de Godella segueix a l’alça, i això és bo pel nostre poble. Tots guanyem!

El 23 de juny va tenir lloc l’acte inaugural al Teatre Capitolio, on es va projectar el migmetratge “EL VIRUS 2017”, produït per l’Associació, i dirigit pel nostre company del Taller, Andrés García García, que és el veritable pare de la nostra web, i a qui desitgem tots els èxits del món. Ací podeu gaudir de la pel·lícula:

https://www.youtube.com/watch?v=xYLMKZktM1I&feature=youtu.be

En tota la setmana hem tingut moltes activitats, a càrrec dels establiments associats. Sopars populars, degustacions, tallers de cuina, taller sanitari pels xiquets, animació infantil, concurs de ball, exhibicions, berenars, cine, quinto i tapa, etc… El dissabte 24 de juny, es va celebrar una carrera popular de 6 quilometres, i el diumenge 25 van haver-hi un munt d’activitats a la Plaça de l’Església. També volem destacar la celebració del Centenari del Bar Central, que va resultar un gran èxit de públic, amb dos grups musicals (música llatina i rock), i gran quantitat de menjar i beguda per tothom. La veritat és que van tirar la casa per la finestra (com es sol dir), i la gent s’ho va passar la mar de bé.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I ja per rematar, el passat dissabte dia 1 de juliol, es va celebrar el “Sopar a la fresca”, al Parc del Molí, i la veritat és que el temps va acompanyar, després d’uns dies de xafogor insuportables.

Esperem que el proper any siga encara més important aquesta setmana pel nostre poble. La veritat és que tots eixirem guanyant.

 

El Taller d’Història Local de Godella també ens vam sumar a aquest esdeveniment, publicant al nostre Facebook anuncis antics dels comerços del nostre poble:

ANUNCIS DELS COMERÇOS DE GODELLA DELS ANYS 40

ANUNCIS DELS COMERÇOS DE GODELLA DELS ANYS 50

 

***

Assemblea General (Foto: Jordi V. Durà)

El dissabte 17 de juny va tenir lloc, com estava anunciada, l’Assemblea General Ordinària de Socis Numeraris, en la que s’aprovaren per una àmplia majoria els comptes que va presentar el Sr. tresorer, corresponents a l’exercici anterior. També es tractaren diversos temes, com ara, la propera celebració del Centenari de l’Exposició que va tenir lloc al nostre poble, i que malgrat disposar encara de prou de temps per davant, cal anar activant els possibles participants en els actes, dels que el nostre Taller vol ser el principal organitzador. El nostre company Miquel Gago ha presentat un dossier que servirà com a punt de partida, i més endavant convocarem a les Associacions del poble per copsar la seua disposició a col·laborar, com ja vam fer amb motiu de l’Any Pinazo. També es va informar del punt en que es troben les properes publicacions del Taller (Querns i Cantals) per part de Julio Montagut, que ens va demanar la col·laboració, sobretot per a la revista (el Querns sembla que ja està a la impremta).

A continuació es va procedir a la celebració de l’Assemblea Extraordinària per a la presentació de candidatures als càrrecs directius del Taller. Com no va haver-hi cap candidatura, es va decidir, amb conformitat amb el que posa als estatuts, prorrogar l’actual Junta Directiva per un total de sis mesos, durant els que romandran en funcions amb els mateixos càrrecs que han ostentat fins ara.

Per tant, cal desmentir (per manca de rigor) la notícia apareguda al diari digital “hortanoticias”, on diu que el Taller d’Història s’ha quedat sense president. Encara tenim president, en la persona de Josep Vicent López, almenys fins el proper mes de desembre.

***

Foto: Assemblea General del 2015

El proper dissabte, 17 de juny, tindrà lloc al nostre local l’Assemblea General Ordinària d’enguany, i l’Assemblea General Extraordinària per a renovar la Junta Directiva.

Ací teniu les dues convocatòries:

Convocatòria de l’Assemblea General Ordinària

 

Assemblea General Extraordinària de Socis/es Numeraris/es  del TALLER D’HISTÒRIA LOCAL DE GODELLA.

 

Dia: Dissabte 17 de Juny de 2017.

Hora:  18’30 h en primera Convocatòria i 18’45 h en segona.

Lloc: Local Taller d’Història de Godella – Plaça de l’Horta, 1 – Baix Esquerra (Al costat Col·legi El Barranquet i C/ Bonavista).

 

 

 

 

ORDRE DEL DIA.

 

 

  1. Presentació de candidatures i de candidats.
  2. Votació de les candidatures i dels candidats.
  3. Proclamació de candidats.

 

 

 

 

 

Josep Vicent López Gil                                                    Antoni Portilla Granell

 

 

President.                                                                                      Secretari.

 

 

Godella, a  5 de Juny  de 2017.

 

***

 

Pedro Fernando Gálvez dirigint-se als alumnes (Foto: Amparo Gálvez)

El divendres, dia 26 de maig va tindre lloc a les 11,30 hores, una xerrada dirigida als alumnes del col·legi EPLA (estudiants d’ESO), sobre la figura de José Corell, mestre i pintor, que va exercir de professor de dibuix a l’esmentada escola els darrers anys de la seua vida, amb la intenció de donar-los a conèixer la importància de la seua obra docent i artística, així com la qualitat humana que atresorava.

Aprofitant el 36è Concurs de dibuix i pintura “José Corell”, que el col·legi ha convocat de forma ininterrompuda des de l’any següent al traspàs del pintor, i gràcies a la invitació del professor José Romero, que va promoure la xerrada, el nostre Taller d’Història va estar representat per Julio Montagut, Coordinador de l’Àrea de Publicacions i Comunicació, i Pedro Fernando Gálvez, un dels autors del llibre “José Corell Benavent, maestro y pintor”, que va encetar la col·lecció dels Querns Monogràfics del nostre Taller d’Història. També comptàrem amb la participació emocionada dels familiars del pintor (la seua filla Cloti i el seu gendre Julio Pla).

Els membres del THLG amb Cloti Corell (Foto: Amparo Gálvez)

La xerrada es va realitzar a l’aula de Plàstica del pavelló d’ESO, i va mamprendre amb la presentació del professor José Romero, que també va ser alumne de Corell. Va precisar que fou ell el que va ocupar el seu lloc en la classe de dibuix amb motiu de la seua mort. Va posar una mica en antecedents als alumnes, i va cedir la paraula a Cloti Corell, la filla del pintor, que tota emocionada, va donar les gràcies al col·legi per haver-se mantingut fidels a la memòria del seu pare. També va dir unes breus paraules Julio Pla, el gendre de Corell. A continuació, Julio Montagut va explicar breument als alumnes les funcions del Taller d’Història Local, posant a la seua disposició la nostra biblioteca, per a qualsevol treball que hagen de fer, relacionat amb la història local o comarcal.

Finalment, va prendre la paraula el nostre company Pedro Fernando Gálvez, que va exposar una breu semblança de la vida del mestre, i també va fer un recorregut per les obres de Corell que es poden contemplar al nostre poble. Fent servir un “Power Point”, els alumnes van poder conèixer de primera mà el que el nostre company va anomenar “Ruta Corell” que compren les obres del pintor en la Parròquia de Sant Bertomeu, l’Ermita del Salvador, i el Seminari de Sant Josep, a l’EPLA, ben a prop del lloc on estaven. Va contar algunes anècdotes interessants, com ara els retrats dels nadons del poble en el fresc de la Parròquia, i també la del quadre del Cor de l’església del Seminari de Sant Josep, que a l’instal·lar un orgue l’any 1961, va ser modificat per adaptar-lo al refectori dels seminaristes, on es troba en l’actualitat. Va finalitzar la seua intervenció, anunciant la possibilitat de fer una segona part del llibre sobre Corell, amb les obres que han anat apareixent (sobretot de col·leccions privades) als darrers temps.

El director del centre, José Díaz, que també va ser alumne de José Corell, va clausurar l’acte, parlant de les seues vivències amb el pintor del que també fou company i amic, recordant sobretot la seua afició a la pesca, i ressaltant la seua paciència amb els alumnes i el seu tracte afectuós amb tothom.

Una gran persona i un gran artista, que mereix el nostre reconeixement més sincer.

***

Els participants en l’Assemblea (Foto: FIECOV)

El passat dissabte va tenir lloc l’assemblea anual de FIECOV, de la que el nostre Taller d’Història Local forma part. El nostre President va estar representat pel nostre company Genís Ruiz Montesinos. A continuació podeu llegir el comunicat de la Secretaria de Comunicació de la Federació.

COMUNICAT DE LA SECRETARIA DE COMUNICACIÓ DE LA FIECOV:

La Federació d’Idecos obre una etapa esperançadora per al bienni 17-18

Dotzena i mitja de comarques valencianes han fet costat al full de ruta de FIECOV i enceten un munt de projectes

Procedents dels quatre punts cardinals del territori valencià, la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals del País Valencià, ha celebrat l’assemblea anual que, en aquesta ocasió, ha servit per revitalitzar aquesta infraestructura associativa que aglutina ara mateix a dotzena i mitja de centres d’estudis i instituts d’estudis comarcals d’arreu el País Valencià.

En el decurs de la reunió, s’ha aprovat el full de ruta per al bienni 2017 – 2018 i s’han sentat les bases fermes d’aquesta infraestructura cultural que malda per fer-se un forat des dels anys huitanta del segle passat i que, no ha estat fins ara que s’ha aconseguit, amb el suport de les administracions públiques valencianes.

En aquest sentit, l’esmentat full de ruta preveu la convocatòria d’uns premis d’investigació adreçats a estudiants de batxillerat d’arreu el País Valencià, que comptaran amb el suport de la Institució Alfons el Magnànim i Caixa Popular.

Igualment, a més de signar un conveni marc amb la Universitat de València Estudi General, amb qui manté llaços ferms des de fa un sexenni, l’assemblea de FIECOV ha decidit tendir ponts amb la resta d’universitats valencianes a fi de facilitar l’osmosi entre aquestes institucions formatives, i els idecos del País Valencià amb objecte d’oferir llocs d’estudi i recerca, perquè els investigadors i les investigadores universitàries puguen realitzar pràctiques, si així ho desitgen, a les comarques on hi ha aquesta infraestructura cultural i social.

No es descarta però, dins d’aquest full de ruta biennal, l’organització d’un aplec perquè els joves investigadors i les joves investigadores, intercanvien experiències i treballs realitzats arreu les comarques valencianes, mitjançant el suport dels centres d’estudi i el instituts d’estudis comarcals.

Finalment, l’assemblea de FIECOV ha aprovat per unanimitat, l’adscripció d’aquesta Federació a la Coordinadora de Centres d’Estudis de parla catalana i a l’Institut Ramon Muntaner, amb qui ampliarà els serveis que en l’actualitat reben els idecos del País Valencià en l’àmbit de l’assessorament legal, projectes de recerca i disseny i maquetació de revistes i publicacions, entre d’altres.

L’Assemblea agraí públicament la concessió del premi “Recercat” al president de FIECOV, Josep Vicent Frechina, al temps que aprovava bastir un manifest de suport a les revindicacions existents en la societat valenciana en favor del tren i les estructures ferroviàries per a les comarques de la Safor, la Marina, la Foia de Bunyol i l’Alcoià, la restauració del paisatge a la comarca de la Serrania, la necessitat de posar en valor el patrimoni immaterial del País Valencià, la necessitat d’atendre les comarques despoblades que constitueixen la “Lapònia valenciana” i donar suport a la recerca en el seu ampli ventall.

SECRETARIA DE COMUNICACIÓ

***

Cartell del Taller de digitalització casolana

COMUNICACIÓ DEL NOSTRE COMPANY JORDI V. DURÀ:

Hola amics/amigues:

La segona sessió del Taller de digitalització, el proper dijous dia 9, la realitzarem al local del Taller a partir de les 5 vesprada. Vos convide a assistir-hi si esteu interessats en aprendre algunes cosetes interessants i senzilles en este camp de la tecnologia.
Salutacions
Jordi V. Durà

***

Portada del Cantals nº 32

Destaquem d’aquest nou “Cantals”, que ja és el nº 32, les seccions habituals: (Racó del President, i els  informes de les Àrees d’Arxius i de Publicacions i Comunicació).

A continuació, pren protagonisme de nou l’Any Pinazo, amb la crònica que vaig fer jo mateix dels darrers actes del mes de novembre (“Pinazo en versos 2.0”, que es va celebrar a la ciutat de València, i el concert a la Casa Museu Pinazo, “Ignacio Pinazo: Analogías sonoras”, a càrrec del músic del nostre poble, Bartolomé Llorens Peset).

També podem trobar un article molt interessant del musicòleg i historiador, Marcial García Ballesteros, del “Centro de Estudios Requenenses” sobre el músic del nostre poble Antonio Llorens Gallego, amb el títol de “A la búsqueda de un maestro perdido”.

I com sempre ens té acostumats, el nostre company Pedro-Fernando Gálvez Gonzalvo ha fet, en primer lloc, una magnífica crònica de la presentació del llibre “José Corell Benavent, maestro y pintor”, del que és autor junt al nostre company Salvador Carsí, i que va tenir lloc al Centre d’Arts “Villa Eugenia”, amb un gran èxit de públic. També ens ha lliurat la primera part del seu treball d’investigació sobre la gran tradició de la Colombicultura al nostre poble

Ja per finalitzar, tenim els agraïments als nostres paisans que s’han destacat en aquests darrers mesos en diversos àmbits, com ara la Cultura i les Arts. L’enhorabona a tots ells, dels que destacaria, per la gran rellevància mediàtica, a la periodista Empar Marco, que serà la directora de la nova etapa de la televisió autonòmica. Des del nostre Taller d’Història Local, la més sincera enhorabona, a ella i a tots els altres destacats d’aquest periode.

Aci podeu accedir a l’arxiu “pdf” d’aquesta nova publicació:

Cantals_32

***

Autorretrato a lápiz (18 Dcbre. 1914) -detalle-

Autorretrato a lápiz (detalle) -1914-

Amb una mica de retràs, ací teniu el quadres i dibuixos de Pinazo, que posàrem a la web i al Facebook del nostre Taller, la darrera quinzena de desembre del 2016, amb motiu de l’Any Pinazo.

Aquest dibuix que encapçala l’entrada esta signat i datat pel pintor a Madrid, el 18 de desembre del 1914, i possiblement siga un dels darrers que va fer en vida.

La Comissió de Comunicació a la Xarxa, volem agrair el seguiment que la nostra iniciativa ha tingut dia rere dia a les xarxes. Ara us encoratgem a que continueu recolzant amb la vostra presència els actes que encara resten de l’Any Pinazo (exposicions, concerts, xerrades, etc.), a les que intentarem donar-li el ressò que es mereixen.

Ha estat tot un plaer!

Cabeza femenina (detalle)

Cabeza femenina (detalle)

Pinazo 042 (detall)

Pinazo 042 (detalle)

Cazando mariposas 3 (detalle)

Cazando mariposas (3) -detalle-

Campesino y bueyes

Campesino y bueyes

Figura casacón -1881- (detalle)

Figura casacón -1881- (detalle)

Retrato Augusto Comas (Invierno) -1885- (detalle)

“El Invierno” (Retrato de Augusto Comas) -detalle-

iPC-Sueño-mitologico-2 (detalle)

Sueño mitológico (2) -detalle-

Cabeza de cabra (1874) -detalle-

Cabeza de cabra -1874- (detalle)

Ignacito con soldado (detalle)

Ignacito con soldado (detalle)

Teresa en el jardín de casa

Teresa en el jardín de casa

Tañendo la lira

Tañendo la lira

Feria de ganado

Feria de ganado

Sillas de playa (detalle)

Sillas de playa (detalle)

Retrato Francisco Romero Robledo -1904- (detalle)

Retrato de Fco. Romero Robledo -1904- (detalle)

Pinazo 046 (detalle)

Pinazo 046 (detalle)

***

La Comissió de Comunicació a la Xarxa