Cartell del Taller de digitalització casolana

COMUNICACIÓ DEL NOSTRE COMPANY JORDI V. DURÀ:

Hola amics/amigues:

La segona sessió del Taller de digitalització, el proper dijous dia 9, la realitzarem al local del Taller a partir de les 5 vesprada. Vos convide a assistir-hi si esteu interessats en aprendre algunes cosetes interessants i senzilles en este camp de la tecnologia.
Salutacions
Jordi V. Durà

***

Portada del Cantals nº 32

Destaquem d’aquest nou “Cantals”, que ja és el nº 32, les seccions habituals: (Racó del President, i els  informes de les Àrees d’Arxius i de Publicacions i Comunicació).

A continuació, pren protagonisme de nou l’Any Pinazo, amb la crònica que vaig fer jo mateix dels darrers actes del mes de novembre (“Pinazo en versos 2.0”, que es va celebrar a la ciutat de València, i el concert a la Casa Museu Pinazo, “Ignacio Pinazo: Analogías sonoras”, a càrrec del músic del nostre poble, Bartolomé Llorens Peset).

També podem trobar un article molt interessant del musicòleg i historiador, Marcial García Ballesteros, del “Centro de Estudios Requenenses” sobre el músic del nostre poble Antonio Llorens Gallego, amb el títol de “A la búsqueda de un maestro perdido”.

I com sempre ens té acostumats, el nostre company Pedro-Fernando Gálvez Gonzalvo ha fet, en primer lloc, una magnífica crònica de la presentació del llibre “José Corell Benavent, maestro y pintor”, del que és autor junt al nostre company Salvador Carsí, i que va tenir lloc al Centre d’Arts “Villa Eugenia”, amb un gran èxit de públic. També ens ha lliurat la primera part del seu treball d’investigació sobre la gran tradició de la Colombicultura al nostre poble

Ja per finalitzar, tenim els agraïments als nostres paisans que s’han destacat en aquests darrers mesos en diversos àmbits, com ara la Cultura i les Arts. L’enhorabona a tots ells, dels que destacaria, per la gran rellevància mediàtica, a la periodista Empar Marco, que serà la directora de la nova etapa de la televisió autonòmica. Des del nostre Taller d’Història Local, la més sincera enhorabona, a ella i a tots els altres destacats d’aquest periode.

Aci podeu accedir a l’arxiu “pdf” d’aquesta nova publicació:

Cantals_32

***

Autorretrato a lápiz (18 Dcbre. 1914) -detalle-

Autorretrato a lápiz (detalle) -1914-

Amb una mica de retràs, ací teniu el quadres i dibuixos de Pinazo, que posàrem a la web i al Facebook del nostre Taller, la darrera quinzena de desembre del 2016, amb motiu de l’Any Pinazo.

Aquest dibuix que encapçala l’entrada esta signat i datat pel pintor a Madrid, el 18 de desembre del 1914, i possiblement siga un dels darrers que va fer en vida.

La Comissió de Comunicació a la Xarxa, volem agrair el seguiment que la nostra iniciativa ha tingut dia rere dia a les xarxes. Ara us encoratgem a que continueu recolzant amb la vostra presència els actes que encara resten de l’Any Pinazo (exposicions, concerts, xerrades, etc.), a les que intentarem donar-li el ressò que es mereixen.

Ha estat tot un plaer!

Cabeza femenina (detalle)

Cabeza femenina (detalle)

Pinazo 042 (detall)

Pinazo 042 (detalle)

Cazando mariposas 3 (detalle)

Cazando mariposas (3) -detalle-

Campesino y bueyes

Campesino y bueyes

Figura casacón -1881- (detalle)

Figura casacón -1881- (detalle)

Retrato Augusto Comas (Invierno) -1885- (detalle)

“El Invierno” (Retrato de Augusto Comas) -detalle-

iPC-Sueño-mitologico-2 (detalle)

Sueño mitológico (2) -detalle-

Cabeza de cabra (1874) -detalle-

Cabeza de cabra -1874- (detalle)

Ignacito con soldado (detalle)

Ignacito con soldado (detalle)

Teresa en el jardín de casa

Teresa en el jardín de casa

Tañendo la lira

Tañendo la lira

Feria de ganado

Feria de ganado

Sillas de playa (detalle)

Sillas de playa (detalle)

Retrato Francisco Romero Robledo -1904- (detalle)

Retrato de Fco. Romero Robledo -1904- (detalle)

Pinazo 046 (detalle)

Pinazo 046 (detalle)

***

La Comissió de Comunicació a la Xarxa

Libro_JoseCorell_portada

Portada del llibre “José Corell Benavent -maestro y pintor-“

 

Amb la nova col·lecció QÜERNS MONOGRÀFICS, que ara encetem, volem destacar la vida i l’obra de tots aquells personatges del nostre poble, que tant han contribuït per a que el nostre patrimoni cultural siga valorat i conegut pertot arreu.

Hem mamprès aquesta nova publicació, a la que volem donar-li continuïtat, amb el llibre dedicat al mestre i pintor José Corell Benavent, que va ser presentat el passat 30 de novembre de 2016.

En aquest enllaç podeu accedir a l’Índex del llibre, del que són autors els nostres companys del Taller d’Història, Pedro Fernando Gálvez Gonzalo i Salvador Carsí Martí:

QÜERNS MONOGRÀFIC Nº 1

***

corell 02

Els autors del llibre a l’acte de la presentació (Foto: premsa Ajuntament)

***

mosaic 02 c

Felicitació Cap d’Any 2017

***

Felicitació Nadal THLG

Felicitació de Nadal THLG

***

Autorretrato -1910-

“Autorretrato” (1910)

Ací podeu veure tots els quadres i dibuixos de Pinazo que hem publicat al nostre web, i també al Facebook, al llarg de la primera quinzena del mes de desembre.

Aquest que encapçala l’entrada és un dels seus darrers autoretrats, i ací us deixem tots els altres quadres publicats al llarg de la quinzena:

Cazando mariposas 2 (detalle)

“Cazando mariposas” (2)  -Detalle-

 

Playa de Caro -1913-

“Playa de Caro” (1913)

 

 

 

 

 

 

 

 

Niño verde (Detalle)

“Niño verde” (Detalle)

Moro de guardia -1878- (Detalle)

“Moro de guardia” -1878- (Detalle)

Después de la mrienda

“Después de la merienda”

Niña con muñeca (Detalle)

“Niña con muñeca” (Detalle)

Sancho leyendo el Quijote -1899-

“Sancho leyendo el Quijote” (1899)

José Martínez el Carpesano (1871) -detall-

“José Martínez el Carpesano” (Detalle) -1881-

Niño de la manzana -1889- (Detalle)

“Niño de la manzana” (Detalle) -1889-

Teresa y los niños -1885-

“Teresa y los niños” (1885)

Tocando el bombo (1900) -detall-

“Tocando el bombo” (Detalle) -1900-

Anciana con rosario -1872- (Detalle)

Anciana con rosario” (Detalle) -1872-

Basílica de la Virgen (Detalle)

“Basílica de la Virgen” (Detalle)

Retrato Conde Guaqui (detalle)

“Retrato del Conde de Guaqui” (Detalle)

____________________________________________________________________

Esperem que us agraden!

***

corell 03

Presentació del llibre (Foto: Premsa Ajuntament)

El passat 30 de novembre, a les 19,30 hores, va tenir lloc al Centre Cultural “Villa Eugenia” del nostre poble la presentació del llibre “José Corell Benavent, maestro y pintor”, editat pel Taller d’Història Local de Godella, i que enceta la nova publicació dels “QÜERNS MONOGRÀFICS”.

L’acte va estar presentat pel nostre company Cèsar Vercher, que va donar la paraula al nostre president i al Coordinador de l’Àrea de Publicacions. Després van prendre la paraula, Clotilde Corell Casanova, filla del pintor, així com els autors del llibre, Salvador Carsí Martí i Pedro Fernando Gálvez Gonzalo, que glosaren la vida i l’obra del pintor i mestre de Godella, que va fer tant pel patrimoni artístic del nostre poble i també a l’àrea de l’ensenyament.

En acabar l’acte es va servir una “picadeta” per tots els assistents, que van rebentar el local, i cal dir, segons ens va informar el nostre company Fernando Gálvez, que la venda de llibres va estar tot un èxit.

cartell corell

Cartell de la presentació

***

Per una altra banda, també voldria destacar l’espectacle “Ballant Pinazo”, amb el que el Grup de Danses “El Poblet” del nostre poble va sumar-se a totes les aportacions que des de les diferents entitats de Godella s’han fet amb motiu de “l’Any Pinazo”, i amb les que el nostre Taller d’Història ha estat el principal promotor.

Cartell Pinazo

Cartell oficial de l’espectacle

En aquesta ocasió, vam col·laborar amb “El Poblet”, aportant imatges dels quadres de Pinazo, que va servir pel vídeo que van fer en homenatge al pintor, quan acabava la primera part de l’espectacle.

També cal destacar que l’entrada va ser solidària amb la “Plataforma Solidaritat Ciutadana de Godella”, i els assistents van aportar aliments no peribles. Tot això gràcies al Grup de Danses “El Poblet”, que ho va decidir així.

pintant pinazo 03

El Grup de Danses “El Poblet” (Foto: José Morales)

***

Autorretrato (detalle)

Autorretrato (detalle)

Ací podeu veure tots els quadres i dibuixos de Pinazo que hem publicat al nostre web, i també al Facebook, al llarg de la segona quinzena de novembre.

Aquest que encapçala l’entrada és un dels seus darrers autoretrats, i ací podeu veure tots els altres quadres publicats:

Romería

“Romería”

valenciana 3 (detalle)

“Valenciana” -3- (Detalle)

Barcas en Venecia (detalle)

“Barcas en Venecia” (Detalle)

Barco de pesca

“Barco de pesca”

valenciana 4 (detalle)

“Valenciana” -4- (Detalle)

Mirando al mar -1890-

“Mirando al mar” (1890)

Ninfas y amorcillos (1887)

“Ninfas y amorcillos” (1887)

Barcas

“Barcas”

Cazando mariposas 1

“Cazando mariposas” (1)

Mirando al mar 2 (detalle)

“Mirando al mar” -2- (Detalle)

Monjas y barquilleros

Monjas y barquilleros”

Hombre sentado -1880- (detalle)

“Hombre sentado” -1880- (Detalle)

Mujer vestida de japonesa (Detalle)

“Mujer vestida de japonesa” (Detalle)

Niño sobre fondo blanco -1884-

“Niño sobre fondo blanco” (1884)

 

 

 

 

 

Esperem que us agraden!

***

DSC_5100

Els membres del THLG a la Casa Museu Pinazo (Foto: Jordi V. Durà)

El passat 12 de novembre (dissabte), el Taller d’Història Local de Godella, i d’altres persones, vam estar convidats per la Casa Museu Pinazo al concert que, amb el títol de “Ignacio Pinazo: Analogías sonoras” es va celebrar a l’antic estudi del pintor. Ací podeu veure el programa:

Listener

2231 - Pinazo en música, Analogies sonores, Casa Museu Pinazo (23)

El solista amb els compositors (Foto: Jordi V. Durà)

Les obres eren totes de música contemporània, i el solista (tot un talent musical del nostre poble) va fer servir un instrument que, mai no havia vist ni escoltat (pense), però va ser tot un encert, malgrat la meua deficient formació en aquest tipus de música, el poder fer un paral·lelisme amb la pintura de Pinazo. De ben segur que a la seua època era tan incomprès com els compositors que ens van presentar les seues obres, basades amb els seus quadres.

En acabar, se’ns va servir un refrigeri a càrrec d’Asun i dels seus fills (El nostre company José Ignacio es trobava de viatge de treball per terres castellanes).

2235 - Pinazo en música, Analogies sonores, Casa Museu Pinazo (27)

El THLG agraint a a la Casa Museu Pinazo la seua deferència (Foto: Jordi V. Durà)

L’altre esdeveniment del mes, amb un protagonisme molt especial del nostre Taller, va estar la segona representació del recital “PINAZO en versos”, en aquesta ocasió a la ciutat de València. Ací us deixe la crònica que he publicar al meu blog “NOVES LLUNES”:

El passat dimecres, 16 de novembre, va tenir lloc a les 19 hores, després de molts entrebancs, dubtes i ensurts, la segona audició del recital “PINAZO en versos”, que havíem interpretat al Teatre “Capitolio” de Godella, a la vesprada del dia 29 de maig.

En aquesta ocasió, també comptàrem amb la col·laboració del col·lectiu “Concilyarte”, de la ciutat de València, i gràcies a ells, hem pogut fer aquest recital al cap i casal, que era la nostra intenció, després de veure el resultat al nostre poble. Gràcies  a ells, també vam enriquir el recital amb les seues aportacions poètiques: (“El guardavía” de Mila Villanueva, “La Alameda” d’Ana Noguera, i els dos poemes de l’Alba Fluixà: “Autoretrat” i “Pinazo”). També és seu el mèrit d’haver fet l’espectacle a la Fundació SGAE, que ens va facilitar el seu teatre i els seus mitjans per a que tot sortís la mar de bé.

D’altra banda, malgrat que la base del recital era la mateixa que al primer, també cal destacar l’aportació inestimable de Leti García, que va afegir a les imatges de Nerea les seues pròpies, i que va aconseguir que tot estigués on calia (parlant de les imatges sobretot).
No cal ni esmentar, que l’aportació dels músics (Salvador Caballer Tarín i Josep Antoni Ferrando) va estar una de les branques fonamentals de que el recital fos tot un èxit (almenys qualitatiu), el mateix que va passar al recital de Godella. Ells van triar els temes pels nous poemes, com havien volgut les poetesses.
pinazo 2.0 01

Recitant el poema d’Estellés “Ignasi Pinazo” (Foto: Jordi V. Durà)

També vam poder gravar l’esdeveniment, gràcies a l’aportació de Dori, i ací podeu veure el resultat tots els que, per qualsevol raó, no vau poder estar al nostre costat:

Ja per finalitzar, cal agrair (com no?) al nostre Taller d’Història Local, i molt especialment al Coordinador de Publicacions, Julio Montagut. Gràcies al seu esforç s’ha fet el llibret amb els poemes, les imatges i les composicions del recital. Ací el podeu veure:

Ara tan sols resta una altra embranzida per dur el recital a altres terres del territori (Castelló, Alacant, Barcelona, Palma, Madrid…). El següent pas seria dur-ho a Nova York, Londres, París, etc… això sí! amb traducció simultània. Però la veritat és que no són bons temps per a la Lírica…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“PINAZO en versos 2.0” (Foto: Dori Palencia)

I ja per finalitzar la relació dels esdeveniments de l’Any Pinazo del mes de novembre, dir-vos que es va inaugurar el passat dia 3, al Museu l’Almodí de la ciutat de València l’exposició “El desnudo en la obra de Pinazo”, que es podrà visitar fins el 8 de Gener de 2017, i que s’afegeix a les que ja estaven en actiu, i a les que properament vindran.

© Francesc Arnau i Chinchilla

***