L’amic Eduard Galindo, vinculat al Casal de la Pau, ens ha fet arribar aquesta informació per donar-li publicitat a l’homenatge que tindrà lloc el proper dissabte al Teatre “Capitolio” de Godella:

Godella farà dissabte dia 21  de maig un acte benèfic homenatge a José Antonio Bargues en el 50 aniversari de la fundació del Casal de la Pau.

L’acte serà a les 19 hores al Teatre Capitoli i les entrades es podran adquirir al Centre Cultural Xicranda o en la taquilla del teatre eixe mateix dia.

Actuaran el Grup de Danses el Poblet, el Cor  Lambert Alonso , MO Anton i Arrop i Tallaetes.

Jose Antonio Bargues va rebre la Distinció de la Generalitat per Accions a favor de la Igualtat i per a una Societat Inclusiva com a reconeixement a una vida de treball i compromís per una societat més solidaria i per la dignitat de persones excloses o en risc d’exclusió social.

I ara, al seu poble natal, tan lligat al Casal de la Pau, també se li ret homenatge.

Vos esperem!

Eduard Galindo

***

El Coordinador de l’Àrea de Publicacions, Genís Ruiz Montesinos, ens ha fet arribar la crònica de la presentació del llibre. Ací la teniu:

El passat dijous 3 de maig, es va presentar en Godella, el llibre “El Sagrado, la historia de sus historias”de Paz Llombart, que ha sigut molts anys professora d’història en el centre. L’acte tingué lloc al saló del propi col·legi Sacre Cor, amb una sala plena d’assistents, majoritàriament antics i antigues alumnes, pares i mares de l’escola, professorat i en general persones interessades en l’esdevenir d’esta institució ja centenària a Godella. Va fer la presentació de l’acte i de l’autora, el nostre company del Taller Vicent Senent.

El llibre fa un repàs a les diverses etapes d’ocupació de l’espai, primer com a probable vila romana i després com una alqueria islàmica. L’edifici primitiu ja en el segle XIV, va ser a castell senyorial dels diversos senyors de Godella i Rocafort, després vila de descans de la burgesia valenciana del segle XIX, i en 1.898 comprat per les monges de l’ordre francesa del Sacre Cor per a col·legi amb règim d’alumnes internes i externes, hospital de guerra republicà al període 1936-39, quarter militar franquista en la immediata postguerra i finalment la restauració com a col·legi, que perdura fins els nostre dies.

També es va fer un repàs a l’evolució del model educatiu, des dels temps de la fundadora Magdalena Sofia, fins el present i s’aporten interessants documents inèdits de la història de la institució, íntimament lligada a la història contemporània de la nostra població.

En el Cantals nº 40, publicació del Taller d’Història Local de Godella, l’autora ens va avançar la preparació d’este llibre, que finalment ha vist la llum. L’import de la venda d’estos exemplars anirà destinada a una finalitat benèfica.

Genís Ruiz Montesinos (Coordinador de lÀrea de Publicacions i Comunicació del THLG).

***

Portada del Cantals nº 40

Ja teniu a l’abast el nou Cantals, amb el que hem arribat al nº 40, on podeu trobar els següents articles:

-Falles de Godella, Paco “El Plater”: Una Joieria al Carrer Major, El “Sagrado”, la historia de sus historias, Abastecer la obra gótica, 28 anys de voluntariat -Protecció civil de Godella-Rocafort-, Les Pedreres, La funció social del Taller, Carles Cano: Premi Fundació Bromera 2022, Eduard Marco Escamilla: Premi Maria Beneyto de Poesia en valencià, i “Carrers i Places de Godella”,. propera publicació del llibre del nostre company Pedro Fernando Gálvez Gonzalo.

Ací teniu la versió en “pdf:

***

El passat 15 de març de 2022, el THLG va presentar el següent escrit d’al·legacions al Projecte d’urbanització dels sectors 31 i 32 da la “Canyada de Trilles”, més conegut popularment per la Torreta del Pirata, uns escrits que posem des d’ací a l’abast de totes les persones interessades:

***

Imatge de Google

Des del Taller d’Història Local de Godella, volem anunciar que, després del tancament del nostre local social del passat mes de gener, amb motiu de la pandèmia, a partir de demà tornem a obrir-lo al públic, des de les 17 hores fins les 20 hores, tots els dimecres i dijous, per suposat, amb totes les normes vigents en l’actualitat de l’ús de la carasseta, la distància de seguretat i gel hidroalcohòlic, que anirem adaptant als nous canvis que es vagen produint.

Us esperem!

LA JUNTA DIRECTIVA

***

Portada del Cantals nº 39

Ens volem fer ressò de la nova publicació de la revista Cantals. En aquest número 39 compta amb els següents articles:

-“El campanar de l’església de Sant Bertomeu” de Pedro Fernando Gálvez.

-“Teatro para el r4ecuerdo” de Genís Ruiz.

-“El Pont de Coscollosa” de Jordi V. Durà.

-“Les vides esquinçades de la fossa 114 de Paterna” del Diari digital Vilaweb.

-“Guardes rurals a l’horta de Godella” de Pedro Fernando Gálvez.

-“Homenatge a Joan Peset Aleixandre en el 80 aniversari de la seua mort” de Genís Ruiz.

-“L’administració de Loteria nº 1 de Godella” de Pedro Fernando Gálvez.

També es dona notícia de la presentació dels llibres “Atovó” del nostre company Jordi V. Durà i del Qüerns monogràfic nº 2 “Godella paso a paso”, del també company del THLG Pedro Fernando Gálvez, així com la secció “Racó del President” i una ressenya de l’Assemblea General de socis, celebrada a l’Octubre del 2020, a càrrec de César Miguel Vercher, el nostre Secretari.

Ací teniu la versió en “pdf”:

Esperem que siguen del vostre interés.

***

Des del Taller d’Història Local de Godella continuem amb la digitalització d’alguns dels llibres més interessants per tots els que vulgueu conèixer la història del nostre poble.

En aquesta ocasió s’ha digitalitzat “El Teatro en Godella”, de Vicente Alonso Lloréns -1920-1984- publicat l’any 1993 per l’Ajuntament de Godella.

Ací podeu accedir a l’arxiu “pdf”:

L’autor, el president i el cap de l’Àrea de Publicacions.

PRESENTACIÓ DE «GODELLA PASO A PASO»

Amb una gran assistència de persones que ompliren el saló de Vila Eugènia, el Taller va celebrar el passat 17 de juny la presentació pública del segon número de la col·lecció Qüerns Monogràfics, «Godella paso a paso» Este era un acte llargament esperat que les circumstàncies de tots conegudes ens obligaven a endarrerir per tal de programar-lo per a quan fora possible garantir la normalitat més gran. I així va ser, i la ciutadania va respondre a la convocatòria. En «Godella paso a paso» Pedro Fernando Gálvez Gonzalo ens regala amb vint-i-cinc històries que transiten per diversos indrets i persones que conformen i han conformat el dia a dia de la vida en Godella. Pedro Fernando, amb el seu entusiasme i saber fer, ha arreplegat testimonis i documents i sobre ells ha elaborat estos 25 relats emprant un llenguatge expositiu àgil que fa de la seua lectura un plaer. Cal dir també que van acompanyats d’una gran quantitat de fotos i documents il·lustratius.
L’acte, presidit per Josep Vicent López Gil, s’encetà amb les paraules del nostre soci Genís Ruiz amb un parlament referit a la personalitat de l’autor destacant la seua dedicació a rescatar eixes xicotetes històries que solen acabar, si no troben al seu camí una persona com Pedro Fernando, en el bagul de l’oblit. A continuació el nostre president Josep Vicent López Gil destacà l’esforç que el Taller com a entitat du a terme per tal d’oferir «productes» com el presentat i fent esment a la necessària col·laboració de la ciutadania en qualsevol sentit per tal que puguem seguir per aquesta senda. Parlà també l’autor destacant algunes de les anècdotes que s’amaguen en el llibre i finalment prengué la paraula per tancar l’acte la regidora de Cultura, Tatiana Prades. Serien les 20:30 quan el saló començà a poc a poc a recobrar la seua habitual calma.

***

Del nostre corresponsal. (Jordi V. Durà)

Godella (L’Horta), 17 de juny de 2021

La presentació comptà amb una gran acollida del públic.

***

Cartell de l’acte de presentació

El proper dijous, 17 de juny, tindrà lloc al Centre d’Art “Villa Eugenia” del nostre poble, a les 19,30 hores, la presentació del llibre “Godella paso a paso”, editat pel Taller d’Història Local de Godella, dins de la col·lecció “Qüerns monogràfics”, del que és autor el nostre company Pedro Fernando Gálvez Gonzalo.

L’acte comptarà amb totes les mesures sanitàries vigents, i el llibre es podrà adquirir “in situ”. Així mateix, els socis del THLG podran retirar-lo al llarg de l’acte de la presentació, o bé quan finalitze.

Els interessats poden retirar les invitacions al següent enllaç:

https://www.taquillagodella.es/…/presentacio-del…/

Us esperem!!!

error: Aquest contingut està protegit