Reunió de la Junta Directiva (gener de 2018)

Els dies 10, 17 i 31 del passat mes de gener es van celebrar les reunions per a fer efectiu el traspàs de poders a la nova Junta Directiva del nostre Taller d’Història, que havia estat elegida a l’Assemblea Extraordinària del passat 16 de desembre.

Després dels debats al respecte i de les votacions pertinents, el nou organigrama del Taller d’Història ha restat així:

 

JUNTA DIRECTIVA

PRESIDENT : Josep Vicent López Gil

VICEPRESIDENT: Josep Vicent Llorens Serrano

SECRETARI: Cèsar Miguel Vercher Palanca

VICESECRETARI: Vicent Senent Valls

TRESORER: Vicent Estellés Ballester (Coordinador Àrea Història Oral, President Junta Económica)

VICETRESORER: Genis Ruiz Montesinos (Coordinador Àrea Arxius)

VOCALS: Julio Vicente Montagut Marqués (Coordinador Àrea Publicacions – Comunicació)

Ricard Fontana Peris (Coordinador Àrea Jurídica – Administrativa)

Salvador Carsí Martí (Coordinador Àrea Patrimoni)

Antoni Portilla Granell (Coordinador Àrea Unitats Didàctiques)

Pedro Fernando Gálvez Gonzalo

Francesc Andreu García Ibáñez (Coordinador Àrea Participació i Projecció Internàutica)

 

ÀREES DE TREBALL QUE DESAPARÉIXEN:

 SOCIAL  (s’inclou a la de Participació a les Xarxes)
GRAVACIONS (es farà càrrec el Capitoli)

***

Recompte dels vots (Foto: Jordi V. Durà)

 

El dissabte passat, dia 16 de desembre es va celebrar al local del Taller d’Història, l’assemblea extraordinària de socis/es, que havia estat convocada amb el següent ordre del dia:

  • Presentació de candidatures
  • Votació
  • Proclamació dels resultats

 

L’acte va mamprendre a les 15,50 Hores, amb la presentació d’una única llista per a assumir el mandat del Taller d’Història al llarg dels propers quatres anys. Estava encapçalada per l’actual President en funcions Josep Vicent López Gil, i el Vicepresident Josep Vicent Llorens.

Com a vocals, també formen part de la candidatura, els socis:

Ricard Fontana, Antoni Portilla, Julio Montagut, Vicent Senent, Francesc-Andreu García, Pedro Fernando Gálvez, Vicent Estellés. Genís Ruiz, Salvador Carsí i Cèsar Miquel Vercher.

Es va acordar pel Secretari en funcions, que la votació es faria amb paperetes i urna (de cartró), i que calia fer constar a la mateixa: SI, NO, o en blanc, doncs tan sols calia pronunciar-se sobre una única candidatura.

Una vegada es van dipositar les paperetes, es va fer el recompte dels vots, que va restar així:

19 vots a favor (SI) i 1 vot en blanc.

Per tant es va procedir a proclamar l’esmentada candidatura com a la nova Junta Directiva del nostre Taller d’Història.

Acte seguit, el President va fer un discurs d’agraïment a totes les persones que havien dipositat la seua confiança amb ell, i també va anunciar de manera breu, les principals qüestions que s’havia proposat assolir en aquest nou periode, com ara, impulsar l’Àrea d’arxius i la seua digitalització, continuar amb les publicacions, potenciar les xarxes, etc., encara que va prioritzar per damunt de tot, la renovació de la Junta, incorporant noves afiliacions (sobretot de joves, i també més presència femenina).

Ja per finalitzar, es va convocar una reunió de la Junta pel proper 10 de gener a l’hora de costum, per fer el relleu dels càrrecs directius, així com dels responsables de les diferents Àrees de treball del Taller.

La reunió va finalitzar a les 18,30 Hores.

Foto: Jordi V. Durà

***

Anunci del Cantals nº 34

 

Ací teniu l’enllaç per a accedir al QUERNS Nº 1 en “pdf”:

http://tallerhistoriagodella.org/wp-content/uploads/2014/12/querns1.pdf


Àrea de Publicacions i Comunicació a la Xarxa

 

***

Portada del Cantals nº 34

 

Destaquem d’aquest nº 34 del Cantals, a més dels espais habituals, els següents reportatges:

  • Presentació del QUERNS 7.
  • Els trofeus del Dorna-Godella (donació, catalogació i contracte de Comodat amb l’Ajuntament).
  • Sopar solidari del “Casal de la Pau”.
  • II Gala de l’Esport a Godella.
  • La torre de guaita del “trenet” a Godella (l’últim guardabarrera).
  • La fàbrica de teixits de seda de Ricardo Blasco al carrer de Sant Bertomeu.

 

Esperem que siguen del vostre interès.

Ací el podeu llegir en format “pdf”:

Cantals_34

*** 

 

 

Presentació del QUERNS 7  (Foto: Jordi V. Durà)

“Abans tenia idees, ara només tinc memòria”

“La notte”, film de Michelangelo Antonioni

Ahir, dijous 19 d’octubre, va tenir lloc a “Villa Eugenia” la presentació del QUERNS 7. L’acte estava programat per a les 19,45 H., però per problemes d’accessibilitat del nostre company Ismael Llorens, que tant ha treballat en la maquetació i el disseny d’aquest llibre, va mamprendre a les 20 H.. Al remat no va poder estar present a l’acte, perquè un vehicle estava aparcat a la porta d’accés. La veritat és que ho trobe lamentable, sobretot posant-me  en la pell de l’amic Ismael.

El presentador de l’acte, el nostre company Cèsar Vercher, va donar pas a la Regidora de Cultura, Tatiana Prades, que va fer un parlament força breu, agraint al Taller totes les històries del poble que anem recuperant, i de les que ella tenia algunes referències pel que li han contat els seus pares.

Acte seguit, Cèsar va presentar els components de la taula: Julio Montagut (Coordinador de l’Àrea de Publicacions), Josep Vicent López (President del Taller) i Vicent Alonso (escriptor), a qui el nostre Taller havia encomanat la presentació del llibre.

El nostre President, va prendre la paraula per agrair a tothom la seua presència, i molt especialment a Vicent Alonso, que va estar professor seu, circumstància que, segons sembla, encara recordava el Vicent…

Vista general del local (Foto: Jordi V. Durà)

A continuació, Julio Montagut, va presentar un “Power Point”, que feia referència als temes tractats al llibre: Empreses, costums, tradicions, agricultura, la Sèquia de Montcada, l’Escorxador, El Bar Central, la porta de les monges del castell, les Saleses, La Dreta Regional Valenciana, els poemes de la poeta Ángeles Ibáñez, les fotos de les coves de Godella, el mural de l’Església, les publicacions del Taller… Per acabar va donar les gràcies a Ismael (que no hi era present), i a l’equip de Publicacions, per tota la feina que han fet per a que el llibre pogués estar a les nostres mans.

Vicent Alonso va mamprendre el seu parlament, dient que els llibres no havien d’ésser explicats abans de llegir-los, que era pel que estaven editats. Acte seguit, va fer una visió retrospectiva  de la història del Taller, destacant la figura de Vicent Senent, per la seua tasca com a fundador de l’Associació, i també la de Don Ricardo García de Vargas, a qui considera el veritable instigador i promotor de totes aquestes tasques que avui desenvolupa el Taller d’Història. Potser, Don Ricardo va sembrar la llavor, i aquesta va caure en un terreny fèrtil. Va recordar que el va tenir com a professor de dibuix, sobretot pel carxot que va rebre (eren uns altres temps), perquè Don Ricardo no es creia que aquella línia recta tan perfecta havia estat feta a mà alçada…

Vicent Alonso a la presentació (Foto: Jordi V. Durà)

Després d’aquestes notes anecdòtiques, el Vicent va posar de relleu la importància del Taller, sobretot per a que no es perden ni s’obliden els costums del nostre poble, citant la presentació del QUERNS nº 1, on Vicent Senent parlava de les expectatives de la nova associació, de les que cal destacar que no volíem caure al parany de la nostàlgia, i fer una visió crítica de la història del nostre poble. Seguint amb el tema, el nostre paisà ens va parlar de que la memòria col·lectiva calia ésser estructurada, i res millor que una visió coral, on cada punt de vista contribueix al tapís general. Va fer referències a Susan Sontag, i la seua definició de la fotografia, comparant-la amb un record congelat al temps, que en qualsevol moment podem fer servir. Acte seguit, va passar al camp de la Literatura, posant primer l’exemple de Marcel Proust, i la seua obra magna, “A la recerca del temps perdut”, tot un referent per estudiar l’època de la que parla. Després va citar l’escriptora Svetlana Aleksiévitx (Premi Nobel de Literatura al 2015), que va utilitzar a la seua obra el recurs de donar veu als protagonistes de la història. Així doncs, des del final de l’estalinisme fins a Yeltsin, tots els fets són relatats per cadascú dels actors, enriquint així el relat.

Ja per finalitzar, va fer una reflexió sobre els records, i més encara sobre la manca d’aquests que ens porta a diluir la nostra personalitat, i també passa el mateix amb els de la col·lectivitat. Per això és tan important la tasca del Taller d’Història, doncs, està en joc la nostra identitat com a poble.

Per acabar va llegir un dels poemes publicats al llibre (“Espejismos”), de la poeta Ángeles Ibáñez, que ens rememora aquells temps de la nostra infantesa quan anàvem xafant els bassals que es fan després dels xàfecs a la tardor, amb les botes de goma. Ara ja ni plou…

Després ens va recitar el poema que va fer sobre el quadre de Pinazo “Eixida de missa a Godella”, que segons ens va dir, li havia fet pensar en que ell havia viscut el mateix que Pinazo, dècades després. El poema acaba així:

“Saps? Ho tinc tot davant dels ulls. No em cal

esmenar ni una sola pinzellada.

                                                              Sóc

jo mateix, a qui la màgia d’una espàtula

ha fet nàixer abans de l’inici dels dies.”

 L’acte va acabar amb un breu parlament del president, que va rememorar els orígens del Taller, i va encoratjar als socis per a que es presenten per a formar part de la nova Junta Directiva.

***

20/10/2017

© Francesc Arnau i Chinchilla

Cartell de la presentació (Disseny: Ismael Llorens)

 

El proper dijous, 19 d’octubre, a les 19,45 hores tindrà lloc al Centre Cultural “Villa Eugenia”, la presentació del llibre QUERNS 7.

Els articles, que fan referència a la història del nostre poble, els podeu veure al mateix cartell, i sí que volem destacar que l’acte estarà presentat pel nostre paisà, l’escriptor Vicent Alonso.

També és força important, comunicar a tots els socis, que podran retirar l’exemplar que els hi pertoca debades, a l’acte de la presentació del llibre.

Us esperem!!!

***

 

Primer Butlletí de l'Ajuntament de Godella

Portada del primer butlletí informatiu de l’Ajuntament de Godella

El nostre Taller d’Història Local, a més de les funcions del dia a dia, recuperant arxius de tota mena (fotos, documents, objectes, etc…), també té la de posar a l’abast del públic en general, aquelles publicacions d’interès pel nostre poble, que molta gent no coneix (sobretot els més joves).

Acabem d’incorporar a la pàgina de les publicacions amigues, on per cert també es poden veure els números de la revista GODAYLA, els primers butlletins informatius que va editar el nostre Ajuntament  en assolir la democràcia.

Ací podeu veure en “pdf” el primer butlletí:

BUTLLETÍ INFORMATIU Nº 1, OCTUBRE 1979, AJUNTAMENT DE GODELLA

I ací podeu accedir a la pàgina del nostre web on es troben tots, des de l’octubre del 1.979 fins el juliol de 1.982:

http://tallerhistoriagodella.org/publicacions-damics/

***

Esperem que siga del vostre interès…

La Comissió de Comunicació a la Xarxa

Imatge de Google

    El local del Taller d’Història Local de Godella romandrà tancat amb motiu de les vacances d’estiu fins el proper 13 de setembre, dia en que obrirem de nou les portes.

    Tornarem amb més forces per continuar amb la nostra tasca.

    Tanmateix, sempre es podeu adreçar a qualsevol dels membres de la Junta, si sorgeix algun assumpte urgent.

 

Imatge de Google

***

Portada del Cantals nº 33

Destaquem del sumari del Cantals nº 33 corresponent al mes de Juliol, els següents articles:

El “Racó del President”, que en aquesta ocasió té un especial valor afegit per la situació de provisionalitat que ha assolit la Junta Directiva. També hi ha un informe molt interessant del Coordinador de l’Àrea d’Arxius, en relació a l’Arxiu fotogràfic de D. Ricardo García de Vargas.

A continuació podem trobar una informació sobre les darreres assemblees generals del Taller, així com una xicoteta ressenya de la xerrada que va tenir lloc al col·legi l’EPLA, dirigida als alumnes d’ESO, sobre la figura de José Corell.

També podem trobar un interessant reportatge d’investigació del nostre company Pedro Fernando Gálvez, sobre el mosaic del “Nitrato de Chile”, que es troba al Carrer Arquebisbe Fuero, ben a prop de la torreta del pas a nivell.

Encara restava informació sobre els actes de l’Any Pinazo, i podem llegir el resum del nostre company Julio Montagut, sobre el concert que el Casino Musical de Godella al complet (banda, orquestra, big-band i cor) va fer en homenatge al gran pintor, en un lloc tan emblemàtic com el Palau de la Música de València.

Miquel Gago ens parla a continuació, en una breu nota, de la presentació de la novel·la “En la lucha final”, d’Enrique Villarreal, que va tenir lloc a la Biblioteca Municipal el passat 8 de juny, i de la que podem gaudir d’una esplèndida ressenya de l’escriptora Rosa Pastor, que va participar a l’acte.

Després de les pàgines on es felicita habitualment als darrers godellencs destacats (en aquesta ocasió ha estat el nostre company José Ignacio Casar Pinazo per haver estat ratificat al càrrec de director del Museu de Belles Arts de València, i també els alumnes premiats a l’excel·lència acadèmica, com a millors estudiants de Primària, Secundària i FP del municipi), ens trobem amb l’article que és portada del Cantals. Es tracta d’un esplèndid reportatge d’investigació del nostre company Pedro Fernando Gálvez, sobre el futbol femení a Godella, amb el títol de “Records d’una època passada” (anys 1969-1971).

Com podeu comprovar, l’oferta és variada i  interessant.

Ací podeu gaudir de la revista en format “pdf”:

Cantals_33

***

Sopar a la fresca (Foto: Premsa Ajuntament)

La setmana passada es va celebrar al nostre poble la II Setmana del comerç local, que va estar tot un èxit de participació. L’Associació de Comerciants i Professionals de Godella segueix a l’alça, i això és bo pel nostre poble. Tots guanyem!

El 23 de juny va tenir lloc l’acte inaugural al Teatre Capitolio, on es va projectar el migmetratge “EL VIRUS 2017”, produït per l’Associació, i dirigit pel nostre company del Taller, Andrés García García, que és el veritable pare de la nostra web, i a qui desitgem tots els èxits del món. Ací podeu gaudir de la pel·lícula:

https://www.youtube.com/watch?v=xYLMKZktM1I&feature=youtu.be

En tota la setmana hem tingut moltes activitats, a càrrec dels establiments associats. Sopars populars, degustacions, tallers de cuina, taller sanitari pels xiquets, animació infantil, concurs de ball, exhibicions, berenars, cine, quinto i tapa, etc… El dissabte 24 de juny, es va celebrar una carrera popular de 6 quilometres, i el diumenge 25 van haver-hi un munt d’activitats a la Plaça de l’Església. També volem destacar la celebració del Centenari del Bar Central, que va resultar un gran èxit de públic, amb dos grups musicals (música llatina i rock), i gran quantitat de menjar i beguda per tothom. La veritat és que van tirar la casa per la finestra (com es sol dir), i la gent s’ho va passar la mar de bé.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I ja per rematar, el passat dissabte dia 1 de juliol, es va celebrar el “Sopar a la fresca”, al Parc del Molí, i la veritat és que el temps va acompanyar, després d’uns dies de xafogor insuportables.

Esperem que el proper any siga encara més important aquesta setmana pel nostre poble. La veritat és que tots eixirem guanyant.

 

El Taller d’Història Local de Godella també ens vam sumar a aquest esdeveniment, publicant al nostre Facebook anuncis antics dels comerços del nostre poble:

ANUNCIS DELS COMERÇOS DE GODELLA DELS ANYS 40

ANUNCIS DELS COMERÇOS DE GODELLA DELS ANYS 50

 

***